Faisal Hassan (MP) vill se omedelbara åtgärder. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter SVT:s granskning: Politiker kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av våldet på Fröslunda-Skjulstaskolan i Eskilstuna har väckt starka reaktioner. Flera oppositionspartier kräver nu att den styrande majoriteten agerar.
– Det behövs krafttag, säger Faisal Hassan (MP), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

SVT har granskat Fröslunda-Skjulstaskolan. Trots att det är en mindre skola med elever endast upp till årskurs sex så toppar skolan statistiken över antalet kränkningsanmälningar.

Majoriteten av anmälningarna handlar om våld och flera grova övergrepp har rapporterats. Föräldrar, elever och personal som SVT talat med berättar om skola där våld och mobbning blivit vardag. Vi har bland annat kunnat berätta om Adam, som blev misshandlad och kissad på av skolkamrater.

Läs mer: Adam blev misshandlad och kissad på

Många har reagerat på granskningen. Liberalerna i Eskilstuna har gått ut och krävt att den styrande majoriteten vidtar åtgärder.

– Jag tycker det är alldeles förskräckligt att sådant här får förekomma. Även om Fröslunda är ett socialt underprivilegierat område så ska man inte acceptera sådant här. Det är fullständigt oacceptabelt, de kränkningar som varit är hårresande, säger Christer Kax Sundberg (L), politisk sekreterare för Liberalerna.

Vill se drastiska åtgärder

Även Miljöpartiet har gått ut krävt åtgärder. Faisal Hassan (MP), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, säger att han inte förstår hur situationen på skolan kunnat få fortgå.

– Jag reagerar starkt på den här granskningen, och är starkt kritisk till majoriteten och att det här har fått pågå, säger han.

Läs mer: Anna utsattes för sexövergrepp inför sina skolkamrater

Enligt Faisal Hassan behövs det mer resurser till skolan.

– Här behöver vi ta ett krafttag. Därför har jag skickat in ett nämndinitiativ om att försöka få in drastiska åtgärder och quick fix-åtgärder som behövs här och nu, säger han.

”En bra skola”

Från majoritetens sida säger man sig dock ha fullt förtroende för skolledningen, och enligt Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, så har förvaltningen redan de resurser som behövs.

– Det är en bra skola, man har utmaningar kring vissa delar som ni lyft upp. Det jobbar man med och ledningen och nämnden tar det på fullaste allvar, säger han.

Trots rapporterna om våld, trots föräldrarna som vittnar om övergrepp och trots de väldigt dåliga skolresultaten så är det alltså en bra skola?

– Det är en skola som har utmaningar, och man gör ett jättebra arbete från personalen för att skapa en trygg och bra skola där man vill kunskapsnivåerna. Sedan finns det utmaningar, självklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slagsmålsskolan

Mer i ämnet