”Föräldrar vet kanske inte vilka krav de kan ställa på skolan”, säger en mamma som SVT pratat med.

Socialt utsatta föräldrar ställer lägre krav – därför får våldet pågå

Uppdaterad
Publicerad

Fröslunda-Skjulstaskolan är sedan flera år infekterat av bråk och mobbning. Lärare och föräldrar som SVT talat med menar att situationen tillåts fortgå eftersom skolan ligger i ett socialt utsatt område.

Fröslunda-Skjulstaskolan toppar statistiken över antalet anmälda kränkningar bland skolorna i Eskilstuna. Det har gått så långt att grannar SVT pratat med kallar den för ”slagsmålsskolan”

Och elevernas skolresultat ligger långt under övriga skolor i kommunen.

Slagsmålsskolan

Var tredje anmälan därifrån

Vid höstterminens start 2015 flyttades skolans mellanstadium till industriområdet Skjulsta och bytte namn till Skjulstaskolan.

Men varken flytten eller namnbytet gav effekt. Fortfarande rapporteras flest kränkningar därifrån. Ser man till januari och februari i år så gällde var tredje kränkningsanmälan som skickades in från skolor i Eskilstuna just Fröslunda-Skjulstaskolan.

Det handlar om alltifrån elaka ord elever emellan till fysiska övergrepp.

Läs mer: Anna utsattes för sexövergrepp inför sina klasskamrater

Större delen av skolans elever bor i eller nära det socialt mycket utsatta området Fröslunda, och en majoritet av föräldrarna till eleverna på skolan är invandrare. Personer som SVT talat med menar att det kan vara en av anledningarna till att problemen på skolan fått fortgå.

Vet inte vilka krav de kan ställa

En av dem är Ayan, vars son David går på skolan. Hon säger att hon som förälder har ett stort ansvar, men att det är mycket som brister i skolan. Undervisningen är inte bra och det är mycket bråk.

Läs mer: Förvaltningen erkänner misslyckande

Enligt henne är det många föräldrar som är missnöjda, men de protesterar inte eftersom de i likhet med henne är invandrare och inte vet vilka krav man kan ställa på en svensk skola.

– Mammor som jag pratat är missnöjda, men de vet inte vilka alternativ som finns, säger hon.

Får stöd av lärare

Hennes bild får stöd av Ann-Christine Ljungblom och Kent Berg, båda före detta anställda på skolan.

– Föräldrarna på Fröslundaskolan är mycket tåliga, säger Ann-Christine Ljungblom.

– Jag håller med, jag tror att det skulle bli mycket rabalder om det var en annan skola, säger Kent Berg.

Förvaltningen håller inte med

Enligt Johan Lindeberg, biträdande skolchef för grundskolan i Eskilstuna kommun, nekar dock till att skolan skulle vara mindre prioriterad av kommunen på grund av sitt läge och gruppen föräldrar.

– Absolut inte, det finns ingen sådan dimension, vi satsar stora resurser för att stärka upp verksamheten, säger han.

Däremot medger han att det kan ligga något i att resurssvaga föräldrar har svårare att hävda sin rätt.

– Det är en oroväckande tanke, resurssvaga föräldrar blir självklart mer sårbara. Jag kan tänka mig att föräldrar som aktivt driver sina barns upplevelser gentemot skolan får mer gehör. Men det ska inte vara så, och det är vårt jobb att kompensera för det, säger han.

TV: Hör Davids mamma berätta om bråken på skolan

Den förälder och det barn som nämns i artikeln heter egentligen någonting annat.

Kräkningsanmälan – så funkar det

Alla vuxna i förskolan och skolan som får kännedom om kränkningar i verksamheten är skyldiga att anmäla detta till rektorn, som i sin tur ska göra en anmälan till huvudmannen som driver verksamheten. Kräkningar kan exempelvis vara nedsättande kommentarer, utfrysning, hot och våld. Skolan ska snabbt utreda situationen och vidta åtgärder.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slagsmålsskolan

Mer i ämnet