Kent Berg och Ann-Christine Ljungblom är några av dem som lämnat Fröslundskolan de senaste två åren.

Därför lämnar anställda Fröslundaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Från Fröslunda-Skjulstaskolan rapporteras överlägset flest kränkningar elever emellan. Flera av dessa handlar om grova övergrepp.

Men det är inte bara elever som påverkats. De senaste två åren har 31 anställda valt att säga upp sig. Flera på grund av vad de uppfattar som ledningens bristande samarbetsförmåga.

Förra året gjordes 179 kränkningsanmälningar på Frölsunda-Skjulstaskolan, två skolor som tillsammans har drygt 300 elever i förskoleklass till årskurs 6.

Ingen annan skola i Eskilstuna kommer i närheten av lika många anmälningar.

Slagsmålsskolan

En del handlar om elaka ord som sagts, men fler än hälften handlar om fysiskt våld i olika former. Det är inget som är unikt för just det året.

Skolan har stuckit i väg i statistiken i flera år.

Läs mer: Adam blev misshandlad och kissad på

Personalen lämnar

Men det är inte bara elever som påverkats av problemen. Under 2015 och 2016 valde 31 anställda att sluta sina jobb på skolan. Flera av dem som SVT pratat med uppger att de slutade eftersom de upplevde det svårt att samarbeta med den nya ledningen.

– Det blev så illa att de som jobbade fackligt på Skjulstaskolan på samma gång sa upp sig, säger Kent Berg, före detta lärare på skolan.

– Vi upplevde tidigt att det här med samverkan inte fungerade mellan ledning och lärare.

Specialpedagog plockades bort

Ett elevstödjande arbete, knutet kring en specialpedagog, pågick under ett par års tid på Fröslundaskolan. Uppdraget var att skapa studiero och få ner antalet kränkningsanmälningar.

Men med det nya skolledning som tillträdde hösten 2015 försvann specialpedagogen och det arbete som denne stod för. Uppdraget efterfrågades inte av ledningen.

Något som flera tidigare anställda som SVT pratat med säger bidrog till att göra deras arbete svårare.

– Den framtidstro och arbetsglädje vi hade haft försvann, man tappade sugen, säger skolans före detta kurator Ann-Christine Ljungblom.

Ledningen sågas i rapport

I ett dokument som specialpedagogen skrev till sin chef på kommunens förvaltning får den då nya skolledningen svidande kritik.

Pedagogen skriver:

”Ledningen eftersökte, samverkade eller efterfrågade inte någon dialog eller information kring det arbete som gjort.”

Och fortsätter:

”De återinförde med sin form av ledning ett auktoritärt, makt, detaljstyrt och regelstyrt ledarskap... ... Ett ledarskap som inte heller forskningen styrker som en framgångsfaktor, varken mot personal eller mot elever.”

Läs mer: Rektorn svarar på kritiken: ”Vi har ett bra arbetsklimat”

Kränkningsanmälan – så funkar det

Alla vuxna i förskolan och skolan som får kännedom om kränkningar i verksamheten är skyldiga att anmäla detta till rektorn, som i sin tur ska göra en anmälan till huvudmannen som driver verksamheten. Kräkningar kan exempelvis vara nedsättande kommentarer, utfrysning, hot och våld. Skolan ska snabbt utreda situationen och vidta åtgärder.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slagsmålsskolan

Mer i ämnet