Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer sörmlänningarna kunna få bra vård – trots besparingar? Hör regiondirektören Magnus Johansson svara på frågan. Foto: SVT

Ekonomiska krisen för Region Sörmland fortsätter – väntas nu gå back med en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmlands underskott ökar och nu väntas de gå back med runt en miljard kronor i år – trots tidigare besparingar. Nu ska förslag på ytterligare sparåtgärder tas fram. Det meddelade regionen under måndagen.

Det är en prognos för regionens resultat 2024 som visar på att underskottet ökar. Med anledning av det har regiondirektören Magnus Johansson fått i uppdrag att ta fram förslag på ytterligare sparåtgärder.

En översyn av bemanningen ska bland annat göras och vårdpersonal kan komma att beröras.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

– Eftersom att beslutet säger att alla yrkeskategorier omfattas så kan det absolut beröra både sjuksköterskor och läkare, säger Johansson.

I juni väntas förslag på de nya åtgärderna att presenteras.

Ökat underskott – trots sparåtgärder

Det har vidtagits åtgärder tidigare i regionen för att spara pengar. Förra året lades det ett varsel på 700 anställda och man har beslutat om att stänga en vårdcentral, samt flera mindre vårdmottagningar i länet.

Men trots det här så har det beräknade underskottet för i år ökat.

– Den nuvarande budgeten vi har omfattar åtgärder för att minska vår verksamhet. Det har inte skett i den grad som var nödvändigt för att hålla en nolla på sista raden, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet