Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Lindeberg berätta vad kommunen gjort för att något liknande inte ska kunna inträffa igen. Foto: SVT

Utredning visar: Elever i Katrineholm placerades felaktigt i särskola

Publicerad

Katrineholms kommun har anmält sig själva till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att flera barn fått felaktiga diagnoser som lett till placering i särskola, det som numera heter anpassad grundskola.

– Det gör mig bedrövad, arg och ledsen, säger skolchefen Johan Lindeberg.

Kommunen har granskat cirka 500 skolpsykologiska utredningar som gjorts mellan 2010 och 2019. Granskningen visar brister i 25 fall och har lett till att flera barn felaktigt placerats i särskola. Sedan kommunen inledde granskningen har totalt 17 tidigare diagnoser tagits bort.

Föräldrar hörde av sig

Utredningarna gjordes av externa psykologer. Det har bland annat varit föräldrar till de drabbade barnen som hört av sig till kommunen och känt att något inte stått rätt till. De externa psykologerna har inte anlitats av kommunen sedan 2019.

Skolchef Johan Lindeberg säger att kommunen brustit i sin granskning av utredningsresultaten. Han berättar också att man kommer att göra sitt yttersta för att hitta en individuell lösning och stöd för varje elev som blivit drabbad.

Kan röra sig om fler fall

Kan det finnas fler unga som fått en felaktig diagnos som ni ännu inte vet om?

– Så kan det mycket väl vara. Det är fortfarande så att vi har ungdomar som har lämnat skolan och som är äldre nu och där får vi se hur tillsammans med IVO kan utreda och gå vidare med det, säger Johan Lindeberg.

Vad har kommunen gjort för att något liknande inte ska kunna inträffa igen? Hör skolchefen berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.