Fyra fall av den antibiotikaresistenta bakterien VRE har hittats på Nyköpings lasarett.

Bakterien har allvarlig form av resistens mot antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

VRE är en antibiotikaresistent bakterie som sprids via kontaktsmitta. Men den som är smittad behöver inte få några symptom.

Nyköpings lasarett har hittills konstaterat fyra fall av VRE, vancomycinresistenta enterokocker.

– Det är en antibiotikaresistent bakterie av ett slag som i normala fall, när den inte är antibiotikaresistent, finns i tarmen, så kallade enterokocker, förklarar vårdhygienöverläkare Mikael Stenhem i landstinget Sörmland.

Bakterien är resistent mot en särskild typ av antibiotika, vancomycin, som ofta används inom intensivvården.

– Det är en typ av antibiotika som under många decennier varit väldigt pålitligt. Så det är en allvarlig form av resistens och man vill inte att den ska sprida sig, säger han.

Kan smitta via toaletter

Bakterien sprids genom kontaktsmitta, antingen via direkt kontakt med personer som bär på smittan, eller via ytor och föremål i omgivningen. Sjukvårdspersonal kan också riskera att sprida smittan vidare mellan patienter, om man inte är noga med hygienen.

Eftersom det är en tarmbakterie, så löper man risk både att ge ifrån sig och plocka upp de här bakterierna i hygien- och toalettutrymmen.

Finns ingen behandling

Den som är smittad behöver inte få några symptom.

– Vissa enterokocker kan, om de kommer in i kroppen på fel sätt, orsaka infektioner, som urinvägsinfektioner eller gallvägsinfektioner. Men det vanligaste är att en smittad person bara är bärare av bakterien utan att märka av det, säger Mikael Stenhem.

Det finns inget effektivt sätt att behandla bort bärarskap av VRE om man blivit smittad.

– Man får räkna med möjligheten att man fortsätter bära på den. Men det viktigaste är ju att ta reda på om man har den, både för smittorisken, men också för den enskilda, så att man kan anpassa behandlingen. Det finns annan antibiotika att ta till om man skulle få en enterokockorsakad infektion säger Mikael Stenhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.