Efter bakterieutbrottet prioriterar sjukhuset akut sjuka patienter och skjuter upp planerade operationer. Foto: SVT

Nya fall av VRE på Nyköpings lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Sedan bakterieutbrottet på Nyköpings lasarett i förra veckan har nu ytterligare ett antal fall av VRE (vancomycinresistenta enterokocker) konstaterats. Nu öppnar landstinget en särskild telefonlinje dit allmänheten kan vända sig.

Det var i fredags som landstinget meddelade att fyra fall av den smittsamma bakterien konstaterats på sjukhuset. Då kallades 150 personer till provtagning. Men nu har ytterligare fall konstaterats och fler har också kallats in för att ta prover.

– Vi jobbar fortsatt med smittspårning, i nuläget har cirka 250 personer kallats för provtagning, säger vårdhygienläkare Mikael Stenhem, i ett pressmeddelande.

På torsdagseftermiddagen hade siffran över smittade stigit till tolv, enligt Södermanlands Nyheter.

Landstinget rengör nu sjukvårdslokaler för att förhindra att fler smittas och man har utökad bemanning av städpersonal.

Telefonlinjen som nu öppnas är avsedd för dem som har frågor om VRE och smittspårningen.

Telefonnumret är 020- 24 14 15 och är öppen måndag-fredag mellan klockan 08.00-17.00.

Fakta VRE

Enterokocker är bakterier som normalt förekommer i tarmfloran hos människan, men kan precis som många bakterier emellanåt orsaka infektioner. VancomycinResistenta Enterokocker (VRE) har en svårartad form av motståndskraft mot antibiotika som annars kan användas för behandling av enterokocker.

VRE smittar genom direkt eller indirekt kontakt, via händer och ytor som ofta vidrörs, främst på toalett-badrum men också till exempel lysknappar, ledstänger, handtag. För att man ska bli bärare måste VRE komma in via munnen.

Källa: Landstinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.