Hör SVT:s politiska kommentator Mats Knutson berätta varför förslaget skiljer sig från ett vanligt förbud. Foto: SVT Nyheter

SVT:s Mats Knutson om tiggeriförslaget: ”En testballong”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommuns förslag att göra tiggeri tillståndspliktigt är ett sätt för Socialdemokraterna att testa vattnet. Det säger SVT:s politiske expertkommentator Mats Knutson.

Eskilstuna kommun har föreslagit att tiggare ska att tvingas söka tillstånd hos polisen för att tigga på allmän plats. Kommunen är hittills den enda kommunen där den metoden föreslagits för att kunna stoppa tiggeriet.

Nyligen har finansminister Magdalena Andersson uttryckt sig positivt om förslaget. Även statsminister Stefan Löfven har markerat mot tiggeriet. Och SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tror att Eskilstunaförslaget är något av en testballong.

”Orolig för opinionen”

– Inom partiledningen är man orolig över tiggeriet och att det ska påverka opinionen mot till exempel Sverigedemokraterna. Man vill visa att man gör något, men man klarar inte av att samla sig kring ett förbud. Då är det här något av ett mellanting, säger Mats Knutson.

Han tror att ett liknande förslag från Socialdemokraterna kan komma även nationellt om det visar sig verkningsfullt i Eskilstuna, men förmodligen inte före valet. Samarbetspartiet Miljöpartiet är emot ett sådant lagförslag.

I klippet ovan hör du Mats Knutson berätta varför förslaget kommer nu, och hur det skiljer sig från ett vanligt förbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet