Patrik Cederlöf tror det finns fler offer för människohandel bland tiggarna som myndigheterna inte upptäckt.

Utredaren: ”Folk utnyttjas på flera sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Människohandel och tiggeri har länge kopplats samman. Men få fall har upptäckts. Enligt Patrik Cederlöf, människohandelsutredare, finns det ett mörkertal.

– Tiggerisituationen kräver att man vågar titta på det. Det är en utmaning för alla som är involverade, säger han.

Den politiska ledningen i Eskilstuna har föreslagit att tiggeri ska bli tillståndspliktigt. Skälet är att man vill få bort tiggeriet från gatorna, det bland annat därför att man menar att tiggare kan vara offer för människohandel.

Finns ett mörkertal

I vilken utsträckning det är sant är dock oklart. Ett antal fall har upptäckts under senare år, men i relation till antalet tillresta tiggare handlar det om ytterst få personer.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Enligt Patrik Cederlöf, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, finns det ett mörkertal.

– Om det förekommer behöver vi inte diskutera längre, det vet vi att det gör. Den information vi får till oss talar för att folk utnyttjas på flera sätt, man kanske får tigga på dagen och sedan exploateras sexuellt på natten, säger han.

Rädda för polisen

Enligt Patrik Cederlöf är människohandel bland tiggare särskilt svår att upptäcka eftersom offren i flera fall är rädda för att tala med polis och myndigheter.

– De får ofta all sin information från den som organiserar människohandeln, och denne berättar att de inte kan prata med polis eller myndigheter, för då riskerar de att hamna i fängelse, säger han.

73 potentiella offer

Förra året kunde svenska myndigheter identifiera 73 personer som potentiella offer för människohandel kopplat till tiggeri. Hur många tillresta tiggare som finns i Sverige går inte att säga exakt, men det handlar om flera tusen. När polisen gjorde en uppskattning 2015 hamnade man på siffran runt 4 700. Men enligt Patrik Cederlöf handlar det alltså om betydligt fler offer än vad de siffrorna indikerar.

Hur stor del av tiggeriet som faktiskt handlar om människohandel vill han dock inte uppskatta. Det behövs mer resurser för att få ett grepp om det menar han.

Skeptisk till förbud

Patrik Cederlöf tycker det är bra att frågan om människohandel kopplat till tiggeri lyfts mer nu, samtidigt är han skeptisk till att förslag som syftar till att förbjuda tiggeri skulle få någon effekt.

– Jag tror inte det. Jag tror att man flyttar personer från en utsatt situation till en annan, utnyttjas man inte för att tigga utnyttjas man för något annat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet