Enhetschefen efter att regionen hävt avtal med vårdcentral: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade region Sörmland att man häver sitt avtal med Årby vårdcentral i Eskilstuna eftersom man anser att vårdcentralen inte följt avtalet som finns för att driva primärvård.

– Det är en katastrof för bolaget, alla anställda och för patienterna, säger enhetschef Helena Svedman.

Enligt regionen handlar det främst om att vårdcentralen saknat en läkare i allmänmedicin och därmed inte följt det avtal man skrev under. Men enhetschefen menar att de visst följt avtalet.

– Det är ett drastiskt beslut, säger hon.

Vårdcentralen Årby

”Avtalet är rivet”

Enhetschefen berättar att de haft en anställd läkare i allmänmedicin fram till i fredags förra veckan, men att han sa upp sig då. Läkaren som åsyftas säger dock till SVT att han haft ett informationsutbyte med vårdcentralen, men inte arbetet för dem eller haft något avtal.

Kan söka på nytt

– Vi ser att de i perioder haft läkare som haft specialitet i allmänmedicin, men inget som varit långvarigt. Avtalet är rivet och vill de så kan de söka om på nytt, säger Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland.

I klippet berättar Henningsson mer om varför de hävde avtalet och Helena Svedman om hur hon ser på saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet