Erik Bengtzboe var tidigare Moderaternas talesperson för arbetsmarknadspolitiken på nationell nivå. Foto: Janerik Henriksson/TT, Owe Nilsson / TT

Bengtzboe petades av länsförbundet i Sörmland – nominering drogs tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Erik Bengtzboe har inte längre förtroende för att fortsätta som ordförande för Moderaterna i Sörmland.

– Jag känner mig ledsen över hela situationen, säger valberedningens ordförande Lotta Finstorp (M).

Under onsdagen höll de lokala föreningarna i Sörmland ett extrainsatt möte för att fatta beslut om Erik Bengtzboes framtid som ordförande för Moderaterna i Sörmland.

– Vi kom fram till att det inte fanns ett totalt förtroende i länet för ett omval av Erik till länsförbundsordförande. Vi rev upp vårt tidigare beslut från första april, där alla stod bakom att han skulle väljas om, säger valberedningens ordförande Lotta Finstorp (M).

Turerna kring Erik Bengtzboe

Enligt henne finns det inte längre förtroende för Erik Bengtzboe.

– En majoritet av deltagarna var tydlig med att det skulle bli fokus på person istället för vår politik.

Inga förslag kring ersättare

Efter avslöjandet om att Erik Bengtzboe (M) fått bidrag för dubbla boenden, lämnade han under torsdagen sin plats i riksdagen. För några dagar sedan fick han lämna sitt uppdrag i riksdagen som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och nu får han lämna sin post som ordförande för partiet i Sörmland.

Nu startar en intern process om att välja en ny ordförande.

– Vi har vår förbundsstämma den fjärde maj, så vi har ont om tid men jag har goda förhoppningar om att vi kommer hinna. Det finns många duktiga moderater i länet.

Finns det några förslag?

– Nej det gör det inte än. Vi kommer att ha flera möten i valberedningen och när vi är klara där meddelar vi media om vem det blir.

”Vi vill lägga fokus på vår politik”

Det har varit en turbulent tid för moderaterna efter avslöjandet.

– I min roll som valberedare så ansvarar jag för vad valberedningen säger och tycker, och det är tydligt vad vi har fattat för beslut. I övrigt känns det väldigt tungt. För min del är det en duktig, kompetent kollega och en god vän. Jag känner mig ledsen över hela situationen, säger Lotta Finstorp.

Hur kommer det här att påverka partiet i länet?

– Det är svårt att säga. Vi hoppas att kunna lägga fokus på vår politik istället för krishantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Erik Bengtzboe

Mer i ämnet