Foto: Janerik Henriksson/TT / Owe Nilsson/TT

Vingåkers moderater saknar förtroende för Erik Bengtzboe

Uppdaterad
Publicerad

Idag deltar Moderaternas samtliga lokala partiföreningar i Sörmland i ett extrainsatt möte för att diskutera Erik Bengtzboes framtid som ordförande för Moderaterna i Sörmland. Vingåker går redan innan mötet ut med att de inte har förtroende för Erik Bengtzboe och även Katrineholm har svårt att se hur han ska kunna fortsätta som ordförande.

Vingåker: ”Vi saknar förtroende”

I måndags höll moderaternas partiförening i Vingåker ett styrelse- och gruppmöte efter avslöjandet om att Erik Bengtzboe fått ersättning från riksdagen för ett boende, trots att han ska ha bott någon annanstans.

Turerna kring Erik Bengtzboe

– Vi fattade ett enhälligt beslut om att vi saknar förtroende för Erik Bengtzboe, säger ordföranden Håkan Arvidsson.

Lokalföreningen ska enligt Arvidsson inte ha lyft fram andra kandidater att föreslå på dagens möte.

– Jag har bott i Vingåker i mindre än två år och känner inte så många i andra kommuner så jag kan inte uttala mig, men alternativen lär diskuteras på mötet idag, säger Håkan Arvidsson.

Katrineholm: ”Svårt att se fortsättning”

– Erik är otroligt kompetent, men under rådande omständigheter har jag svårt att se hur han skulle kunna fortsätta som förbundsordförande. Tyvärr har vi inte hunnit ta ställning i gruppen i Katrineholm. Jag har dock talat med ett flertal medlemmar och vi har i stort sett samma uppfattningar, skriver ordförande Christoffer Öqvist i ett mejl till SVT Sörmland.

Oxelösund: ”Tar inte ställning”

– Det är medias uppgifter som står emot Eriks och det är svårt att ta ställning för eller emot en person när vi egentligen inte vet vad som har hänt. Det är bra att en extern utredning ska titta på det här, säger Stefan Johansson, ordförande för moderaterna i Oxelösund.

Anser ni att moderaterna bör avvakta åklagarens utredning?

– Det är omöjligt för åklagaren kommer inte ha fattat ett beslut innan vår förbundsstämma den fjärde maj. Valberedningen måste helt enkelt fatta ett beslut här. Det är därför vi har en valberedning, säger han.

Eskilstuna: ”Valberedningen vet vår uppfattning”

Lars-Olof Lundqvist är ordförande i Eskilstuna och han säger att valberedningen är meddelad om var Eskilstunas moderater står i frågan, men att de inte delar den i media.

– Vi berättade om vår uppfattning redan under påskhelgen, säger Lars-Olof Lundqvist.

Strängnäs: ”Diskuterar inte med media”

Moderatrerna i Strängnäs har fattat beslutet att enbart föra interna diskussioner med valberedningen.

– Från Strängnäs har vi kommit fram till att vi inte diskuterar denna fråga med media, säger Ewa Thalén Finné, kretsordförande för Moderaterna i Strängnäs.

Trosa: ”Inga kommentarer”

– Vi yttrar oss inte om förtroendet. Nu pågår en nomineringsprocess, så får vi se under morgondagen vad som händer, säger vice ordförande Helena Koch.

Vad säger du om att andra lokalföreningar går ut redan nu och säger att de inte inte har förtroende för Erik Bengtzboe?

– Jag har ingen åsikt om det.

Gnesta: ”Avvaktar valberedningen”

– Gnesta har lämnat sitt besked till förbundets valberedning och vi avvaktar deras förslag, säger Mattias Eldros, ordförande för moderaterna i Gnesta.

Den 4 maj tar Moderaterna ett slutgiltigt beslut om vem som väljs till ordförande.

SVT Sörmland har ännu inte fått något svar från föreningarna i Flen och Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Erik Bengtzboe

Mer i ämnet