När Eskilstuna kommun skickade runt nyanlända elever till olika skolor bröt man mot lagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT/arkiv och SVT

Eskilstuna kommun bröt mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Under den stora strömmen av nyanlända 2015 bröt Eskilstuna kommun medvetet mot skollagen. Detta när elever placerades ut på olika skolor – utan att ta hänsyn till det fria skolvalet.

Med det fria skolvalet kan föräldrarna välja i vilken skola barnen ska gå i. Något som man inte tog hänsyn till 2015.

– Alla skolor fick ta emot nyanlända elever. Vi bröt mot skollagen, helt klart gjorde vi det. Men det var en vinst ur integrationssynpunkt, säger Lena Hallander, rektor på kommunens mottagningsenhet Välkomsten.

Nyanlända i skolan

Ett fritt skolval

Många lärare och även elever tycker att metoden att fördela nyanlända elever jämnare över alla skolor i Eskilstuna skulle vara bra för alla.

–  Så att vi får en skola som speglar samhället med den uppblandning av kulturer som vi vill ha här i Eskilstuna, om vi blandar alla på ett positivt sätt får vi en bättre integration, säger Roger Hildenborg, lärare på Stålforsskolan.

Hög politisk nivå

Men på så sätt skulle Eskilstuna kommun bryta mot skollagen igen.

– Jag skulle vilja se mer av flexibilitet i skollagen som är bra för eleven. Där har vi en nöt att knäcka men det ligger på en annan nivå än lokal nivå, säger Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyanlända i skolan

Mer i ämnet