Skolfotograferna oroas av den nya lagen som börjar gälla den 25 maj. Foto: TT

Efter nya datalagen: Eskilstuna slutar med skolfoto

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att nya dataskyddsförordningen träder i kraft på fredag väljer Eskilstuna kommun tillsammans med flera kommuner i landet att sluta med skolfotografering. Ett beslut som kan slå hårt mot skolfotobranschen, bland annat Nyköpingsföretaget Svenskt skolfoto.

Den nya EU-lagen dataskyddsförordningen är till för att skydda individers integritet och kommer påverka många delar av samhället.

När det gäller just skolfotografering blir det krav på att föräldrar skriver under på att deras barn får vara med i skolkatalogen. Ett för stort administrativt arbete menar vissa kommuner.

Skolfotobranschen är orolig

På Nyköpingsföretaget Svenskt skolfoto finns det nu en oro för hur de kan komma att påverkas.

– En situation som i Eskilstuna är så klart inte bra för oss, skulle det få fäste slår det givetvis mot vår bransch och den omsättning vi har, säger Magnus Bagge, vd på Svenskt skolfoto.

Vill inte pressa föräldrar

Men dataskyddsförordningen är bara en del av anledningen till varför det är slutfotat i kommunens skolor och förskolor.

– Grunden är egentligen att skolan ska vara avgiftsfri och att vårdnadshavare inte ska känna sig pressade till att de behöver handla kort, säger Ingrid Sköldmo, chef för bar- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Har vårdnadshavare hört av sig?

– Har man inte råd hör man inte av sig, men det är flera som har avstått där vi vet att det är svårt med ekonomin. Och har men flera barn blir det en ganska stor peng.

Kritiska mot kommunens förklaring

Den andledningen tycker dock Magnus Bagge inte håller.

– Då finns det betydligt fler saker som skapar köptryck, till exempel vilka skor man har på gymnasitken.

Från Datainspektionens sida ser man inga hinder för fortsatt skolfoto med den nya lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.