Foto: TT

Eskilstuna tingsrätt polisanmäler fuskmisstänkt ex-politiker

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta SD-politiker som tidigare polisanmälts av Eskilstuna kommun på grund av misstanke om att han lurat till sig hundratusentals kronor genom att fuska med arbetsgivarintyg polisanmäls nu av Eskilstuna tingsrätt.

Eskilstuna kommun polisanmälde den 34-årige mannen efter att det framkommit att han fått närmare en halv miljon kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst – trots att han inte hade rätt till det. Mannen hade blivit utförsäkrad från a-kassan 2011 och sedan dess inte uppfyllt arbetsvillkoret, vilket Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta.

Eskilstuna kommun lät en extern utredare granska ex-politikerns ansökan om förlorad arbetsinkomst och jämföra den med mannens deklarerade inkomst. Utredaren slog fast att den ersättning mannen begärt av kommunen sannolikt varit för hög.

Eskilstuna

Satt kvar som nämndeman

I samband med att det upptäcktes lämnade mannen sina politiska uppdrag för kommunen men satt kvar som nämndeman i tingsrätten. Dock som politisk vilde då han gått ur Sverigedemokraterna. Efter kritik från bland annat SD:s gruppledare Kim Fredriksson lämnade han i april även platsen som nämndeman.

Den som tar ledigt från sitt ordinarie jobb för att tjänstgöra som nämndeman har rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Nu konstaterar tingsrätten att mannen mellan 2011 och 2015 fått ut cirka 32 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst för nämndemannauppdraget.

Påstått falska intyg

– Utifrån vad som framkommit i kommunens utredning misstänker vi att han i vart fall inte har förlorat så mycket som han har påstått, säger lagman Per Lennerbrant.

Tingsrätten lämnade under tisdagen in en egen polisanmälan mot ex-politikern. Kommunen polisanmälde mannen redan den 11 april, men någon polisutredning har ännu inte inletts eftersom polisen bett kommunen att komplettera anmälan med de påstått falska arbetsgivarintyg mannen ska ha lämnat.

– Vi behöver få in de underlag som anses vara felaktiga. Än så länge har vi inte fått det, säger Kenneth Viklund på polisens bedrägerigrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet