Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jesper Bengtsson berätta om den dramatiska eftermiddagen på Donners plats i Visby i juli. Foto: Henrik Montgomery/TT och SVT

Eskilstunabon Jesper Bengtsson blev vittne till knivmordet i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Theodore Engström har åtalats för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren. Mordet skedde under Almedalsveckan inför ögonen på journalisten och Eskilstunabon Jesper Bengtsson som stod alldeles intill när knivattacken infträffade.

Jesper Bengtsson, som till vardags är förlagschef på bokförlaget Atlas och chefredaktör för tidningen Arena, var på väg hem efter några dagars arbete under politikerveckan i Almedalen. På torget Donners plats blev han vittne till hur Ing-Marie Wieselgren blev brutalt överfallen av en man med kniv.

– Det var naturligtvis chockartat att se dådet och vara så nära, säger han.

Jesper Bengtssons har förhörts två gånger av polisen efter händelsen och hans vittnesmål ingår nu i förundersökningen. Enligt åklagaren Henrik Olin väntas åtal väckas inom några veckor. Den misstänkte gärningsmannen Theodore Engström har erkänt dådet.

Polariserade debatten

Bengtsson berättar att händelsen har fått honom att fundera över situationen för offentliga personer och vilken slags miljö de rör sig i där ett dåd av det här slaget kan inträffa. Han menar att den polariserade samhällsdebatten kan han bidragit till att mordet inträffade.

– Allt fler hotas på nätet eller hotas i verkligheten. Det är inte alltid hot som skulle leda till någonting i verkligheten men det vet man ju aldrig, säger han.

”Gemensamt ansvar”

Enligt honom har alla som vill ha ett annat debattklimat ett ansvar för att vara aktiva och inte låta det hat som sprids stå oemotsagt.

– Det är ett gemensamt ansvar för alla, inte bara för opinionsbildare och politiker, utan för alla. Vi måste börja reflektera, det är det viktiga.

I klippet berättar Jesper Bengtsson om när han bevittnade mordet under Almedalsveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet