Daniel Barkelind, till höger, under en match på Estonian Open. Foto: Christer HagmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eskilstunakillar vidare i OS-satsning

Publicerad

Två Eskilstunabor är aktuella i den första svenska OS-satsningen i karate. Landslagsledningen har erbjudit Daniel Barkelind och Ludwig Ingemansson, Eskilstuna Karateklubb, en plats i truppen.

I slutet av januari höll Svenska Karateförbundet ett uttagningsläger till OS-truppen i Stockholm. 24 utövare deltog, och nu står det klart vilka tio av dem som gick vidare.

Två av dem är alltså Daniel Barkelind, 18, och Ludwig Ingemansson, 19, från Eskilstuna.

– Det är två duktiga utövare och vi tror mycket på dem. De har viljan, fighting-spirit, och de är vältränade. Vi ser att de har bra teknik med sig från sin hemmaklubb, säger Sarah Wennerström, generalsekreterare på Svenska karateförbundet.

Daniel och Ludwigs tränare Frank Staffas är nöjd över beskedet:

– Det är jätteglädjande. Det är kul att två från vår klubb får den här chansen. Man blir jättestolt. Det är fina ungdomar och jag vet hur mycket de kämpat, säger han.

I karate kan man tävla i två discipliner, dels i kata och dels i kumite, det vill säga fighting. Det är i fighting som Daniel och Ludwig tagit sig vidare.

Ny OS-idrott

Karaten har nyligen blivit OS-idrott och debuten kommer att ske i Tokyo 2020. Karateförbundet försöker nu utröna vilka utövare i landet som håller tillräckligt hög nivå för att representera Sverige om tre år.

Och nu har alltså den första uttagningen avklarats.

Ludwig Ingemansson, till vänster, på Nordiska mästerskapet. Foto: Christer Hagman

Får de nu ekonomisk hjälp från förbundet i sin satsning?

– Ja, utifrån våra förutsättningar, säger Sarah Wennerström.

– De får det stöd de behöver; boende om de behöver och ekonomisk ersättning för att täcka resekostnader. Vi ger dem mesta möjliga stöd utifrån våra resurser.

Nu väntar tuff träningsperiod

Det är dock inte helt klart att Eskilstunakillarna verkligen kommer att representera Sverige 2020.

Erbjudandet om en plats i OS-truppen innebär att utövarna nu går in i ett individuellt anpassat träningsprogram under tre månader. Därefter väntar en ny uttagning.

”Hoppas de slipper banta eller gå upp”

Frank Staffas tror de goda chanser att gå hela vägen.

– Jag tror det hänger ganska mycket på vilka viktklasser man väljer till slut. Danne och Ludde har sina viktklasser nu, och jag hoppas att klasserna stämmer överens med deras klasser så de slipper banta eller gå upp. Annars är de definitivt bäst, eller bland de bästa, i Sverige, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer