Den äldre kvinnan blev charmad av mannen som tog kontakt med henne via sociala medier. Här ses hur personen övertalade henne att skicka 30 000 kronor genom att få henne att ta lån. Totalt skickade hon 55 000 kronor i tron att hon hjälpte personen som hon chattade med. Foto: Henrik Montgomery/TT och utdrag ur polisens förundersökning

18 kvinnor lurades på miljoner i romansbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 50-årsåldern från Strängnäs har åtalats för inblandning i en omfattande härva där en rad kvinnor lurats på stora summor pengar genom så kallade romansbedrägerier.

Pengarna, totalt närmare sju miljoner kronor, kommer från 18 kvinnor runt om i landet. De har enligt polisen lurats att vid 62 olika tillfällen föra över stora summor. Flera har blivit av flera hundra tusen kronor och en 75-årig kvinna förde över så mycket som två miljoner kronor.

Trodde de hjälpte män

Samtliga trodde att de hjälpte män som tagit kontakt med dem via sociala medier och som de charmats av genom omfattande chattkonversationer, enligt polisens utredning. En del tog till och med lån för att få fram pengarna.

Deras pengar kunde senare spåras till Strängnäskvinnans bankkonton. Hon ska även ha fört pengarna vidare utomlands via två olika betalningstjänster. Detta för att ”tvätta” pengarna, enligt åklagaren.

”Blev själv vilseledd”

Det hela pågick mellan januari 2019 och september 2020 och kvinna åtalas nu för grovt penningtvättbrott.

Kvinnan har i polisförhör erkänt händelseförloppet men nekat till brott. Hon har berättat att hon själv blivit vilseledd att tro att hon hjälpt en man i utlandet genom att föra vidare pengarna som kommit in på hennes konton.

I hennes mobiltelefon hittades en chatt mellan henne och en man där pengar och överföringar diskuteras.

Strängnäskvinnan krävs på stora summor i skadestånd av de drabbade kvinnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.