Foto: Privat

Maritas armbåge krossades – återvänder aldrig till Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunaparet Marita Björkman och Raimo Mundér var på besök i Stockholm för att fira Maritas födelsedag och befann sig på Drottningatan när lastbilsattacken ägde rum fredagen den 7 april 2017.

Paret hade åkt till Stockholm för att fira Marita Björkmans 60-årsdag. De hade bokat uppträdande och restaurang för kvällen, men hade checkat in på hotellet tidigt under dagen och bestämde sig för att gå ut på stan. De gick på Drottningatan när lastbilen kom körande.

– Plötsligt hörde jag bara hur min man Raimo skrek att jag skulle skynda mig in i affären. Jag vände mig om och såg hur lastbilen kom farande och att den slitit med sig massa saker längs vägen, säger Marita Björkman.

Terrordådet i Stockholm

Han bara några meter

Marita hann dock bara springa några få meter innan benen sopades undan och hon föll hårt till marken varpå hon krossade högra armbågen. Något swishade förbi över hennes huvud sekunden efter.

– Jag tänkte att nu kom bomben.

Marita Björkman försökte resa sig, men det gick inte eftersom hon upplevde en otrolig smärta i armen. Hon såg hur en ung pojke låg blödandes bland plexiglas. Den 6-årige pojken hade suttit i en barnvagn som slitits från sin farmors grepp, när den blivit påkörd av lastbilen.

Läkare rusade till undsättning

Några läkare kom snabbt springandes till platsen.

– Jag fick vänta lite på hjälp. Pojkens tillstånd var värre och det låg andra människor längs vägen.

Marita Björkman har svårt att uppskatta hur länge hon låg på Drottninggatan eftersom hon befann sig i chock, men hon tror att det tog ungefär en timme innan hon fördes med ambulans till Södersjukhuset.

”Vågar inte gå på ställen med mycket folk”

I dag har Marita Björkman flera skruvar och plattor i högerarmen vilket gör att hon inte kan arbeta mer än två timmar per dag som förskolelärare.

– Jag kan inte köra bil eller cykla. Jag vågar inte gå på ställen där det är mycket folk och kollar alltid efter flyktvägar.

Hon tror inte att hon någonsin kommer våga besöka Drottningatan igen.

– Men psykiskt tror jag att det varit värre för Raimo som först fick leta efter mig och sen ta alla telefonsamtal. Jag hade så ont i början att jag inte kunde tänka på annat.

Rättegången mot Rakhmat Akilov:

Han är på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord, den högre misstankegraden.

Han är 39 år och medborgare i Uzbekistan. Han har använt sig av ytterligare minst en identitet: Rahmatjon Kurbonov.

I tisdags inleddes rättegången och den 20 fortsätter den. Då ska den misstänkte förhöras av åklagare, målsägarbiträden och sina försvarsadvokater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet