Emelie Ericson, en av eleverna på lastbilsförarutbildningen i Eskilstuna, tror starkt på sina jobbchanser. Foto: SVT

Få söker yrkesutbildningar – trots stor efterfrågan

Publicerad

Nio av tio får en heltidsanställning efter att ha gått en yrkesutbildning i Eskilstuna. Trots det är många utbildningar halvtomma och vissa läggs ned på grund av brist på sökande.

Yrkesvuxenutbildningar är studier på gymnasienivå där praktik och teori varvas och leder till ett specifikt yrke. Eskilstuna kommun, som står bakom utbildningarna, har ett nära samarbete med arbetsgivarna och startar utbildningar efter arbetsmarknadens behov, vilket nästan garanterar jobb till de som gått klart sin utbildning.

Utbildning som leder till jobb

20-åriga Emelie Ericson har precis påbörjat sin lastbilsförarutbildning. Hon är säker på att det kommer att finnas arbete efter de avslutade studierna om ett knappt år.

Val 2018 Sörmland

– Jag vet att det är ett bristyrke och jag tror att jag har stora chanser att få jobb.

”Arbetsmarknaden är jättehet”

Totalt utbildas runt 600 elever på de olika yrkesutbildningarna i Eskilstuna kommun. Men arbetsmarknaden har ett betydligt större behov.

– Arbetsmarknaden är jättehet och fantastisk. Vi har företag som tar kontakt med oss dagligen och de som till exempel går förarutbildningar får anställning veckan därpå. Så ser det ut i hela Sörmland, säger Lars Ollson, vd på Kunskapscompaniet, en av privataktörerna som bedriver olika yrkesutbildningar.

Flera utbildningar läggs ned

Att kommunen utbildar endast 600 personer beror på att det inte finns fler sökande.

I år har Eskilstuna kommun startat 19 yrkesutbildningar men två av dem, slaktare och väktare, fick läggas ned när ingen sökte. Och lastbilsförarutbildningen fick nöja sig med en klass trots att planen var att starta två. Dessutom har många av de startade utbildningarna tomma platser.

– Det finns fler potentiella jobb än vad det finns personer att utbilda, men vi kan inte knuffa in folk i utbildningar. Det handlar om motivation och att personerna ska vilja belåna sig med CSN, säger Mattias Öberg, områdeschef vid Eskilstuna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet