Foto: TT

Fackklubb kritiserar SD-besök

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ger sig nu ut på en turné riktad mot traditionella S-fästen i landet. Och kampanjen möts av hård kritik redan innan den har börjat.

Första stoppet är i Eskilstuna på tisdagen och IF Metallklubben på Volvo CE i staden är kritisk mot maskintillverkarens beslut att ta emot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det strider mot kärnvärdet mångfald, som företaget säger sig ha, enligt facket.

Besöket var dessutom okänt för klubbstyrelsen till dess att TT tog upp frågan med facket på måndagen.

”Beklämmande”

– Jag tycker faktiskt det är lite beklämmande, minst sagt, säger vice klubbordförande Robert Fredriksson.

– Volvo som företag borde säga nej, som ett sätt att markera vad som är viktigt för företaget, säger Robert Fredriksson om beslutet att ta emot SD-ledaren.

– Som organisation tror IF Metall och hela LO-kollektivet på alla människors lika värde. Och det kan man inte säga att Sverigedemokraterna står för, tillägger han.

”Volvo har inte velat mörka besöket”

Enligt Fredriksson brukar det informeras bättre kring politiska besök. Men han tolkar inte den bristfälliga informationen som att Volvo velat mörka besöket, utan snarare att det handlar om att företaget inte vill marknadsföra SD.

Om det blir aktuellt att markera missnöjet är ännu oklart. Frågan kommer att diskuteras i klubbstyrelsen.

– I och med att vi blev tagna på sängen av det här får vi se vad vi kan göra och vad vi hinner att göra. Men vi behöver föra en dialog med företaget, säger Fredriksson.

Ett 20-tal liknande besök planerade

SD-ledaren Jimmie Åkesson planerar att göra ett 20-tal liknande besök i större svenska städer under kampanjen, som pågår till mitten av april. Bland annat ska Malmö, Göteborg och förorter till Stockholm besökas.

– Vi har varit bättre att ta väljare från Alliansen än Socialdemokraterna ett tag. Så vi ser att det finns en stor outnyttjad potential där, säger Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg för SD.

SD-kampanjen är en sorts upptakt till kampanjerna inför EU-valet och riksdagsvalet senare i år. Den inleds sedan flera opinionsmätningar på senare tid visat att de rödgröna partierna i riksdagen skulle få egen majoritet om det vore val i dag – vilket skulle innebära att SD förlorar sin vågmästarroll i riksdagen.

I Eskilstuna, som styrs av en rödgrön majoritet efter valet 2010, kommer Åkesson efter besöket hos Volvo CE även besöka ett äldreboende. Dessutom blir det ett torgmöte i centrala Eskilstuna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.