Divisionschef Maria Söderkvist förklarar varför överbeläggningen minskat. Foto: SVT

Färre överbeläggningar på Sörmlands sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var sjukhusen i Sörmland värst i landet vad gäller överbeläggningar. Men sedan dess har de minskat med 19 procent.

För två år sedan hade Sörmland 11,9 överbeläggningar på 100 disponibla vårdplatser. Den siffran har nu sjunkit till 6,6.

Enligt Maria Söderkvist, divisionschef för medicinsk service på Landstinget Sörmland, var en orsak till den höga överbeläggning att man haft svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Det är ett av de områden där man vidtagit åtgärder.

– Vi såg att vi hade en väldigt hoptryckt lönebild. Vi behövde öka lönespridningen och också höja lönerna på toppen. Det har vi gjort, så nu kan vi rekrytera lättare, säger Maria Söderkvist.

Fortfarande högt

Ett annat område där man gjort förändringar är att patienter skrivs ut tidigare.

– Patienter ska inte ligga kvar på sjukhuset när de inte behöver slutenvårdens resurser. De ska få komma hem, till korttidsboende eller särskilt boende, och där har vi ett väldigt nära samarbete med kommunerna, säger Maria Söderkvist.

Trots de minskade överbeläggningarna ligger Sörmland fortfarande högt i jämförelse med de flesta andra landsting och regioner.

– Vi är absolut inte nöjda. Mycket av de här som vi arbetar med är bara i sin linda, så att vi börjar se effekter nu. Men vi har en jättelång resa kvar att göra, säger Maria Söderkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.