Se HR-direktören Kajsa Fisk berätta om vad regionen har gjort för att få personalen att stanna. Foto: SVT och Staffan Löwstedt/SvD/TT

Färre slutade inom vården i Sörmland under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 har det rapporterats om oro för att vårdpersonal ska lämna sina jobb på grund av det pressade läget. Och i en del regioner har det funnits fall där bland annat många sjuksköterskor slutat. Men i Sörmland har inte fler slutat än tidigare år – trots att regionen varit hårt drabbad av pandemin.

Flera medier har rapporterat om att vårdpersonal flytt från olika sjukhus under pandemin. SVT Nyheter har tidigare berättat om att många sagt upp sig från sjukhusen i storstäderna.

Fler sa upp sig före pandemin

Enligt Region Sörmland för man inte någon statistik på hur många som sagt upp sig, utan endast på personalomsättningen som helhet. På hela 2020 så är personalomsättningen inom hälso- och sjukvården varit lägre än tidigare år och regionen har inte sett några massuppsägningar.

Coronaviruset i Sörmland

Under 2019 slutade 9,7 procent av personalen inom hälso- och sjukvården. Motsvarande siffra 2020 var 8,8 procent.

Bekräftas av facket

Att få har valt att säga upp sig på grund av pandemin är även en bild som bekräftas av fackförbundet Vårdförbundet som bland annat företräder sjuksköterskorna. 

– Jag känner bara till några enstaka fall som är kopplade till pandemin, säger Lena Lindh, ordförande för fackförbundet i Södermanland. 

I klippet ovan berättar regionens HR-direktör Kajsa Fisk varför hon tror att personalen stannat trots den tunga perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet