Foto: TT/SVT

Fick barnbidrag utomlands – krävs på 186 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Nyköping kunde under knappt ett år kvittera ut barnbidrag och andra ersättningar trots att hon inte bodde i Sverige. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka pengarna.

Försäkringskassan har undersökt hur mycket bidrag kvinnan har fått utan att finnas i landet och kommit fram till att hon ska betala tillbaka totalt 186 518 kronor.

Av Försäkringskassans beslut framgår att de slutade betala ut barnbidrag efter uppgift om att kvinnan vistades i ett land utanför EU med sina barn från och med juli 2016.

Men då kvinnan hävdade att utlandsvistelsen bara var tillfällig och att fyra av barnen studerade i landet återupptogs utbetalningarna.

Informerade inte

Men enligt Försäkringskassans kontroll studerade inte barnen, och då de förväntades vara borta från Sverige längre än sex månader stoppades utbetalningarna på nytt från och med oktober 2016.

Kvinnan har också uppgett att hon reste tillbaka till det andra landet i slutet av november 2016. Där födde hon ett nytt barn och kom tillbaka till Sverige med alla barnen i mitten av juni 2017. Men hon informerade aldrig myndigheterna om att hon skulle resa tillbaka till det andra landet.

”Kan inte betala”

I början av januari i år beslutade därför Försäkringskassan att dra in kvinnans rätt till föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg.

Kvinnans make har uppgett att hans fru inte kan betala tillbaka pengarna eftersom hon inte har något inkomst. Men det tar Försäkringskassan inte någon hänsyn till med motiveringen att kvinnan själv orsakat de felaktiga utbetalningarna genom att inte informera om sina förändrade boendeförhållanden.

Så här skriver Försäkringskassan på sin hemsida om rätten till barnbidrag när barnet finns utomlands:

”Om ditt barn är under 16 år och ska bo utomlands i mer än 6 månader ska du anmäla det till Försäkringskassan. När barnet lämnar Sverige har du inte längre rätt till barnbidrag. Särskilda regler gäller för barn som flyttar utomlands med en vårdnadshavare som är biståndsarbetare, statsanställd eller utlandsstuderande. Om ditt barn har fyllt 16 år och ska studera på en svensk utlandsskola på grundskolenivå kan du i vissa fall få förlängt barnbidrag”

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer