Fick ut döda pappans pension i flera år – Eskilstunabo döms för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

2001 avled en man i Rumänien. Men i Sverige ansökte sonen om pensionspengar för fadern. Nu har sonen, som är hemmahörande i Eskilstuna, dömts för grovt bedrägeri efter att pension felaktigt betalats ut under 16 års tid.

På 80-talet flyttade Eskilstunabon till Sverige. Några år senare flyttade pappan efter. Men efter att ha vistats några år i landet flyttade pappan tillbaka till Rumänien där han avled 2001.

Att fadern flyttat tillbaka var inget som svenska myndigheter kände till och ett år efter att han avlidit skickades en ansökan om utbetalning av pensionspengar in till Försäkringskassan. Då blev det avslag – men ett par år senare kom en ny ansökan in som beviljades.

Döms för åtta av åren

Nu har sonen till den avlidne dömts av Eskilstuna tingsrätt för grovt bedrägeri.

Tingsrätten menar att det är bevisat att det är han som tagit emot pensionspengarna, trots att fadern inte var i livet. En del av tiden då brottet begåtts har preskriberats, men domstolen dömer mannen för att ha lurat till sig pengar under åtta års tid.

Får fängelse

Totalt har runt 1,4 miljoner betalats ut varav 757 000 kronor under den aktuella brottstiden. Enligt tingsrätten har pengarna använts av sonen eller närstående till honom.

Eskilstunabon döms till ett och ett halvt års fängelse. Han ska dessutom betala ett skadestånd till Pensionsmyndigheten på 757 000 kronor samt ränta på beloppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar: Fejkade dödsfall, dubbla pensioner och bostadsfusk – så försvinner pensionspengar från välfärden. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.