Karin Svalgård säger att man nyligen haft en säkerhetsutbildning med personalen och att man ofta pratar om säkerhet. Foto: SVT

Fler anmälningar om hot och våld på akuten i Sörmland

Publicerad

Skällsord, könsord och ibland även hot har blivit en del av vardagen för personal på akutmottagningarna i Sörmland. Siffror som SVT begärt ut visar att antalet anmälningar om hot och våld har ökat.

– Vi har haft incidenter som gjort att vi ökat vårt säkerhetstänk, säger Karin Svalgård, verksamhetschef på akuten i Nyköping.

Sedan 2012 har antatalet avvikelserapporter som personal ska skriva vid händelser, så kallade synergirapporter, ökat i Region Sörmland efter att ha minskat tidigare.

– Jag vet inte vad det beror på men jag tycker att vi ska uppmana vår personal att alltid anmäla händelser, säger Karin Svalgård.

Foto: SVT Design

Kan finnas stort mörkertal

Enligt flera personer som SVT Sörmland pratat med finns det dessutom ett stort mörkertal.

– Jag tror att det händer mer incidenter än vad personalen anmäler, för vi har väldigt få anmälningar, säger Karin Svalgård.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, är personal inom hälso- och sjukvård mer utsatta än andra. Bara två yrkesgrupper utsätts för fler fall av hot, misshandel eller trakasserier.

I rapporten skriver man också att anmälningsbenägenheten är minst bland anställda inom hälso- och sjukvård.

Spottloskor och könsord

I avvikelserapporterna från akutmottagningarna i regionen kan man läsa om personal som fått spottloskor i ansiktet, slag mot kroppen och grova könsord riktade mot sig när de försökt utföra sitt arbete.

– Det är inte bra att bli utsatt för sådant på sitt arbete, det tycker jag inte att någon ska behöva bli.

Väntetider skapar frustration

En stor del av hoten uppstår ofta i möten med drog- eller alkoholpåverkade personer, människor med demens och patienter som blivit aggressiva efter att de upplevt att de fått vänta för länge innan de fått vård.

Varje år deltar 2 000 anställda inom Region Sörmland i personsäkerhetsutbildningar, och personalen har även bärbara larm som de kan trycka igång vid olika incidenter.

– Man behöver ha en beredskap för att sådant kan inträffa inom vården, säger Karin Svalgård.

Personer inom vården som SVT varit i kontakt med säger att de blivit avtrubbade och att de inte tror att en anmälan leder någonstans.

– Det tycker jag är tråkigt, vi ska inte acceptera att bli hotade på jobbet. Det är viktigt att anmäla för att följa upp och se om det finns några mönster, säger hon.

Antalet avvikelserapporter

2012: 13

2013: 9

2014: 8

2015: 4

2016: 4

2017: 8

2018: 13

Källa: Region Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.