Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Säkerhetschefen Lars-Gunnar Svensson tror att det kommer att bli lättare att sätta upp kameror i framtiden. Foto: SVT/TT

Region Sörmland vill ha fler kameror på sjukhusen

Publicerad

Antalet anmälningar om hot och våld har ökat på akutmottagningarna i länet. Och nu vill Region Sörmland sätta upp fler övervakningskameror för att öka säkerheten för personalen.

– I samband med nybyggnationer av våra sjukhus i Sörmland kommer vi att testa lagstiftningen, säger Lars-Gunnar Svensson, säkerhets- och beredskapschef på Region Sörmland.

I början av december 2014 sköts en man precis utanför entrédörren till akutmottagningen i Eskilstuna. Händelsen fick Region Sörmland att vilja öka säkerheten ytterligare.

– Vi är måna om att inte bli överraskade och vi har täta yttre gränser. Det är viktigt att vi slussar in våra besökare på våra akutavdelningar och att vi alltid har bevakning.

”Bättre att stå beredda med hög gard”

Region Sörmland lägger ner alltmer pengar på årliga bevakningskostnader. Från 4,6 miljoner kronor 2012 till 7,7 miljoner förra året.

Foto: SVT Design

Totalt handlar det om drygt 44 miljoner kronor på sju år i fasta avgifter och 7 miljoner kronor i extrainsatser som regionen köpt in.

– Det är dyrt men det är bra. Vi har sett att det är bättre att stå beredda med hög gard innan vi får problem, även om det ökar kostnaderna. Och det är en ganska rejäl ökning av antalet bevakningstimmar i form extrapersonal, säger Lars-Gunnar Svensson.

Och det är Mälarsjukhuset som står för mer än hälften av utgifterna. Lars-Gunnar Svensson berättar att sjukhuset är det sjukhus i länet som drabbats mest av incidenter de senaste åren.

– Mälarsjukhuset har varit tidigt ute vad gäller de här våldsyttringarna så det är inte konstigt att kostnaderna drar iväg där.

Vill införa fler kameror på sjukhusen

Efter skjutningen vid akuten på Mälarsjukhuset ville Region Sörmland utöka kameraövervakningen.

En ansökan om att få sätta upp kameror på akuten fick ja av länsstyrelsen. Ett beslut som senare revs upp av Förvaltningsrätten i Linköping efter att Datainspektionen gjort en överklagan.

Sedan tidigare har Region Sörmland ett flertal övervakningskameror och porttelefoner i anslutning till entrén på akuten, förlossningen och i ambulanshallen, men som inte spelar in något material.

Regionen tittar på frågan om man kan öka tryggheten ytterligare på sjukhusen i länet och med den nya kamerabevakningslagen som trädde i kraft 1 augusti 2018 hoppas man kunna sätta upp fler kameror på alla sjukhus i Sörmland.

– Jag tror att det kommer att bli lättare att sätta upp kameror, men vi får se, säger Lars-Gunnar Svensson.

Bevakningskostnader för Region Sörmland:

Visa

2012: 4 600 000 kr

2013: 5 000 000 kr

2014: 5 300 000 kr

2015: 6 850 000 kr

2016: 7 100 000 kr

2017: 7 350 000 kr

2018: 7 750 000 kr

Källa: Region Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer