– Den här utvecklingen går hand i hand med en ökning av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger Socialstyrelsens utredare Peter Salmi till Nyhetsbyrån Siren.

Fler använder antidepressiva

Publicerad

Allt fler hämtar ut antidepressiv medicin i Sörmland. Antalet har ökat med nästan 1 000 under år 2016 gemfört med 2015. Den största ökningen sker bland ungdomar, visar siffror från Socialstyrelsen.

Kvinnor i Sörmland hämtar ut nästan dubbelt så mycket antidepressiva som männen. Under 2016 hämtade 18 716 kvinnor ut antidepressiv medicin medan antalet män är omkring hälften så många.

Män överrepresenterade

Enligt Socialstyrelsens utredare Peter Salmi är det svårt att säga vad som ligger till grund för skillnaden.

– Det är inte säkert att kvinnor mår sämre. Pojkar diagnostiseras till exempel i mycket större utsträckning med neuropsykiatiska symptom och man har diskuterat huruvida flickor inte får diagnosen. Det kan vara så att de blir diagnostiserade med depression istället, säger han.

Män är också överrepresenterade när det gäller missbruksdiagnoser. Räknar man båda könen och alla åldrar är det ungefär 100 patienter per 1000:e invånare som hämtar ut antidepressiva.

Ökar bland barn

I låga åldrar har också mängden medicin ökat. När det gäller gruppen barn upp till 9 år har antalet patienter ökat med 10 mellan 2015 och 2016. Även bland äldre barn och ungdomar ökar mängden patienter som behöver antidepressiv medicin.

– Den kraftigaste ökningen sker i åldrarna upp till 25 kan man säga. Trenden går hand i hand med att ökningen av psykisk ohälsa bland unga och den trenden har pågått sedan 20 år tillbaka.

”Långsiktigt negativa konsekvenser”

Peter Salmi menar att det här har fler negativa konsekvenser än rent medicinskt.

– Det får långsiktigt negativa konsekvenser för individen. Det är ingenting som man drabbas av för att sen försvinna. Det blir till exempel svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.