Rikssalen ligger högst upp i Roggeborgen och då den nu får förbättrade utrymningsmöjligheter kommer betydligt fler än i dag att kunna vistas i den historiska salen. Foto: Mia Fernlund/SFV

Fler ska få plats i historiska Rikssalen i Roggeborgen

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa enligt traditionen till kung i Rikssalen i Roggeborgen i Strängnäs. Idag tillåter brandskyddsbestämmelserna bara att 15 personer samlas i den historiska salen – men nu ska en utrymningstrappa byggas så att det blir möjligt för 120 personer att vistas där samtidigt.

Det är Statens fastighetsverk som nu bygger trappan i 1400-talsborgen som ligger strax intill domkyrkan i Strängnäs.

Det handlar om en spiraltrappa av stål där stegen kläs med ek eller matta. Väggar och dörrar som brandsäkrar trappan mellan våningsplanen ska målas så att de smälter in i rummens interiör. Samtidigt förstärks även ventilationen.

”Efterlängtad ombyggnad”

Statens fastighetsverket genomför projektet tillsammans med Kungliga biblioteket, som är hyresgäst.

– Det är en efterlängtad ombyggnad. Nu blir det möjligt för fler att se Rikssalen, rummet högst upp i huset där Gustav Vasa, enligt traditionen, valdes till kung för 497 år sedan, den 6 juni 1523, numera Sveriges nationaldag, säger Elin Andersson, ansvarig för Roggebiblioteket som är inrymt i Roggeborgen, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.