Det kritiserade äldreboendet Mariebergsgården i Nyköping. Foto: SVT

Flera vittnar om missförhållanden på Mariebergsgården

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan berättade vi om att en medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nyköpings kommun slagit larm om att personalen är utarbetad och att de boende saknar själva grunden för att få rätt vård. Nu bekräftar flera personer den bilden för SVT Nyheter Sörmland.

Flera personer som vi talar med bekräftar det sjuksköterskan beskriver i sin Lex Sarah-anmälan.

– De boende sitter och ropar och får vänta på en toalett i kanske en timme eller mer. De gör ner sig och får sitta i det, säger en person som vill förbli anonym.

– De gamla får sitta och glo vid matbordet i någon timme eller mer för personalen är upptagen med annat. De får knappt komma ut.

Se hela inslaget här

Svårt att hitta personal

Enligt ansvarig politiker grundar sig problemet i att det är svårt att rekrytera ny personal.

– Personalen kan vi inte bara gå ut och hämta på gatan. Här pratar vi om brukare med stort omsorgsbehov och då måste vi vara försiktiga med rekryteringen och skaffa personal som kan bemöta våra brukare, säger Veronica Andersson (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun.

Många turer kring boendet

Det har varit många turer kring Mariebergsgårdens demensenhet. 2014 fick boendet kritik av Inspektion för vård och omsorg för att vara underbemmanat. Något som ledde till att en patient fick sin fot amputerad efter att ingen haft tid att se efter det.

I mars 2016 visade en ny tillsyn att personalen var utarbetat. Och i november samma år pekade ytterligare en rapport på att situationen blivit värre.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder och jag tänker att de har haft effekt men inte fullt ut, säger Iris Pettersson, verksamhetsansvarig.

Hur går ni vidare nu?

– Nu ska vi invänta en utredning som pågår och tittar på vilka åtgärder vi behöver vidta för att rätta till allt vi bara kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.