Personalen på Mariebergsgården uttrycker att de inte hinner möta de boendes behov. Foto: Anders Wiklund/TT

Larm om slutkörd personal på demensboende

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Mariebergsgårdens demensenhet i Nyköping är utarbetad. Det framkom vid en tillsyn i mars. En ny rapport visar att situationen försämrats och nu kräver nämnden att divisionsledningen tar fram en handlingsplan.

– Vi måste säkerställa kvalitén för brukarna. Om det här tillåts fortgå finns en risk att det går ut över dem, säger Veronica Andersson (S), vård- och omsorgsnämnden.

Redan i mars gjorde förvaltningen en tillsyn av Mariebergsgårdens demensenheter, som har plats för 52 boende.

Då framkom att personalen var trött och utarbetad. De uttryckte att bemanningen var för låg för att tillgodose brukarnas behov.

Boende kom ut för lite

Vid tillsynen framkom det även att personalen inte upplevde att divisionsledningen lyssnade på dem.

Brukarenkäter visade även att de boende inte kom ut och aktiverades som de borde och önskade.

Tjänstemännen bakom tillsynen ställde krav på åtgärder, men vid ett uppföljande besök i oktober framkom att egentligen ingenting blivit bättre.

I en rapport till nämnden skriver tjänstemännen att uppgivenheten hos personalen blivit större sedan sist.

Divisionsledningen behöver agera omgående, anser de. Vidare står det att läsa:

”Vi tycker det är anmärkningsvärt att de inte agerat alls från mars till augusti trots den skarpa kritik som vi framförde i den första rapporteringen.”

Kräver åtgärdsplan

Nu har vård- och omsorgsnämnden beslutat om att ge divisionschef Birgitta Harvyl i uppdrag att ta fram en handlingsplan.

– Personalen upplever sig inte lyssnade till. Vi vill reda ut vad som är upplevelser i det här och vad som är fakta, säger Veronica Andersson (S), nämndordförande.

Medarbetarna anser exempelvis att bemanningen är för låg. Hur ser ni på det?

– När man tittar på frågan om bemanning så ser vi att den följer riktmärket, så då frågar vi oss vad i resurserna som inte räcker till. Därför kräver vi ytterligare uppgifter till decembersammanträdet.

Vill inte kommentera

Birgitta Harvyl säger till SVT Nyheter Sörmland att hon jobbar med uppdraget, men vill inte i övrigt kommentera ärendet.

Handlingsplanen ska upp på nämndens bord den 8 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.