Nataliia om pojkarnas ankomst till boende i Eskilstuna: ”Frågade direkt var källaren var”

Uppdaterad
Publicerad

När människor började fly från kriget i Ukraina begärde Migrationsverket Sveriges kommuner att få fram evakueringsplatser. Totalt rapporterade Sörmland in knappt 700 platser, men endast drygt 100 platser kom till användning.

Nu ser Migrationsverket ett minskat behov av evakueringsboenden, 6 000 platser istället för 12 000 som den första prognosen var, och har bett Sörmlands kommuner att avveckla alla sina platser förutom de som finns på det gamla äldreboendet Trumslagargården i Eskilstuna kommun.

Fram tills torsdagen bodde drygt 100 personer på boendet. På morgonen flyttades de vidare till ett annat boende i Strängnäs kommun som är upphandlat av Migrationsverket. 

Sörmland och kriget i Ukraina

När SVT tidigare i veckan besökte boendet träffade vi familjen Melikov som flytt från staden Tjernihiv nordöst om Kiev som drabbats hårt sedan kriget bröt ut.

Hör Nataliia Melikova berätta om boendet i Eskilstuna i klippet ovan.

Trumslagargården står just nu tomt. Men det kan fortsatt fungera som evakueringsboende fram till 12 april. Vad som sker därefter är ännu inte bestämt.

Migrationsverkets fyra olika boendeformer

I dagsläget har Migrationsverket tillgång till knappt 20 000 platser fördelat mellan fyra boendeformer. Till juni ska myndighetens mottagningssystem enligt nuvarande plan omfatta totalt 70 000 platser.

  • Bostadsanläggningar vid ankomst. När en person ansöker om skydd registrerar Migrationsverket först ansökan. Ibland kan den sökande få bo en kortare tid på en anläggning i närheten av Migrationsverkets kontor. Dessa anläggningar finns i närheten av Stockholm, Göteborg och Malmö. Migrationsverkets hyr fastigheterna och har egen personal som arbetar på anläggningen.
  • Bostad under utredningstiden. När Migrationsverket har registrerat ansökan om skydd anvisar Migrationsverket plats till de som behöver. En person som har sökt skydd i Sverige erbjuds i första hand en bostad där han eller hon har möjlighet att laga sin egen mat. Migrationsverket hyr bostaden och driver i några fall boendet med egen personal. Det kan exempelvis vara lägenheter eller större fastigheter där människor bor i kollektiv.
  • Upphandlade bostäder. Om de bostäder som Migrationsverket hyr inte räcker till kan myndigheten upphandla tillfälliga bostäder. Vid en upphandling av bostäder köper Migrationsverket både bostadplats och kringtjänster för driften av bostäderna. I första hand ska även dessa bostäder ge möjlighet att laga egen mat, i andra hand upphandlar myndigheten bostäder där leverantören ordnar mat.
  • Tillfälliga platser vid extraordinära situationer. Om antalet personer som har behov av bostäder är större än vad Migrationsverket har tillgång till kan kommunernas tillfälliga boendeplatser komma att behövas som ankomstboende, så kallade evakueringsplatser. Dessa är enklare boenden, exempelvis på campingplatser, i skolor och gymnastiksalar.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet