Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kör Sky News reportrar rakt genom striderna samtidigt som sjukvårdaren Yuri skadades men överlevde bombattackerna. Foto: Sky News/AP

Katastrofläge i stad norr om Kiev

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska trycket mot Kiev har lättat den senaste veckan, men i Tjernihiv nära gränsen till Belarus har läget tvärtom förvärrats. Staden är i praktiken omringad och situationen är katastrofal, säger borgmästaren till ukrainsk tv.

– Människor är utan vatten, utan värme, utan elektricitet...de förstår att det värsta fortfarande återstår, säger borgmästaren Vladyslav Atrosjenko enligt nyhetsbyrån Reuters.

Från gränsen är det sju mil till Tjernihiv och därefter ytterligare 15 mil till Kiev. Staden har varit under konstant attack sedan kriget började, men också bundit upp ryska styrkor som inte kunnat delta i anfallet mot den ukrainska huvudstaden.

I början av veckan förstördes en vägbro över floden Desna, längs vägen som använts för evakueringar och införsel av humanitär hjälp. I senare attacker skadades även en bro för fotgängare.

Hälften på flykt

Det är inte helt klart vad det betyder för kontakterna med omvärlden. Så sent som i torsdags uppgav den ukrainska generalstaben på Facebook att de ryska försöken att omringa staden misslyckats, men under fredagen sade både Atrosjenko och regionens guvernör till ukrainsk tv att staden i praktiken är omringad.

Enligt Atrosjenko har artilleribeskjutning och flyganfall förstört mer än hälften av bostadshusen i stadens utkanter. Staden hade omkring 285 000 invånare innan invasionen, men mer än hälften uppges nu ha flytt.

Myndigheterna i Kiev uppger att de ska försöka få till stånd en humanitär korridor för att evakuera invånare från Tjernihiv under lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer