Eskilstuna har beslutat att överklaga länsstyrelsens nej till tillståndskrav för tiggeri, säger kommunalråd Jimmy Jansson (S). Foto: TT/SVT

Jimmy Jansson (S) om domen: ”Fördelarna väger över”

Publicerad

Förvaltningsrätten gav i dag grönt ljus för Eskilstuna kommun att införa ett tillstånd för tiggeri, en fråga som drivits av den politiska majoriteten.

De nya bestämmelserna innebär att det är polisens uppgift att bedöma om människor ska få tillstånd att ägna sig åt ”passiv pengainsamling” eller inte.

Är det rimligt att polisen ska lägga sina resurser på det här?

– Ja, vi tycker ju det. Och det behöver inte vara någon större arbetsbelastning, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

En av nämndemännen som deltog i förvaltningsrättens beslut var skiljaktig. Han anser att den nya regleringen är allt för långtgående och ingripande och kan komma att drabba exempelvis skolklasser eller hjälporganisationer som vill samla in pengar.

– Ja, det finns en risk för att det går ut över dem. Men det måste man väga mot den situation som råder nu och där väger fördelarna över, säger Jimmy Jansson (S).

V: Populistiskt utspel

Vänsterpartiet i Eskilstuna har varit emot förslaget från början.

– Det är ett populistiskt utspel som nu har blivit godkänt. Det här är pinsamt för Eskilstuna kommun, säger Vänsterpartiets gruppledare, Maria Chergui.

Tycker du att det är rimligt att människor kommer till Eskilstuna och tigger för att sedan åka till sitt hemland igen?

Människor har rätt att resa fritt i Europa. Det är så lagen ser ut, och då vet man att det inte bara är rika människor som kommer att nyttja den rätten. Jag tycker inte att det är bra att människor ber om pengar, men åt vilket håll är vi på väg om vi kriminaliserar fattiga människor? Det här är att sparka på den som ligger, säger Maria Chergui (V).

Kan överklagas

Jimmy Jansson (S) är av en annan åsikt.

– Vi sparkar redan stenhårt på den som ligger. Vi accepterar att människor lever i skogsdungar i 30 graders värme eller kyla. Vi accepterar att folk ska sitta på sina bara knän och be om våra smulor till pengar samtidigt som en stor del av de pengarna skickas till människor som åker runt i fina bilar i ett annat land.

Målet kan fortfarande överklagas till kammarrätten. Vi har sökt länsstyrelsen för en kommentar.

Här krävs nu tillstånd

Visa

• Eskilstuna centrum

• Tuna-Parks handelsområde

• Folkesta handelsområde

• Ekängen inklusvie handelsområde och idrottsanläggning

• Skiftinge handelsområde

• Sveaplans handelsområde

• Området runt Mälarsjukhuset,

• Fröslunda centrum

• Torshälla centrum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer