Förskoleupprorets ledare ifrågasätter den officiella gruppstorleken

Uppdaterad
Publicerad

Förskolläraren Kicki Lindstrand, en av dem som står bakom det lokala Förskoleupproret i Eskilstuna, säger att hon känner igen bilden som ges i SVT:s granskning.

SVT kunde i går berätta att en del kommunala förskolor redovisar mindre barngrupper än vad man i praktiken har till Skolverket. Något som gör att förskolorna får ta del av statsbidrag som de annars kanske inte skulle fått.

Vill vara anonyma

Personal på flera förskolor vittnar om samma sak, men de flesta vill vara anonyma, bland annat eftersom de är rädda att deras förskolor ska behöva betala tillbaka statsbidragen annars.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Kicki Lindstrand känner dock igen att förskolornas gruppuppdelningar ofta inte efterlevs i verkligheten.

”Inte större delen av tiden”

– Jag har fått indikationer från flera förskolor om att den här gruppindelningen inte fungerar. Det är många som delar in barnen i grupper förmiddagar och eftermiddagar, men inte större delen av barnens tid. Men det finns också förskolor där det fungerar.

Men om det finns förskolor där det inte fungerar, vad kan man då fästa för tilltro till den officiella siffran för barngruppsstorleken i Eskilstuna?

– Jag tycker att man ska vara försiktig med att ge den för mycket tyngd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar barngrupper i förskolan

Mer i ämnet