Det blir ingen avgift för digitala vårdbesök i Sörmland, i varje fall inte än. Foto: TT.

Fortsatt gratis med digitala vårdbesök i Sörmland

Publicerad

Landstingsstyrelsen i Sörmland vill införa en avgift på digitala vårdbesök. Men Sverigedemokraterna och Moderaterna röstade mot förslaget, som nu skickas på återremiss.

I Sörmland är det gratis att besöka vårdcentraler. Det hsr lett till protester från andra landsting.

Kostnaderna tas av andra

E-hälsobolaget Doktor.se, som tar emot digitala vårdbesök från patienter i hela landet, valde nämligen att öppna en fysisk vårdcentral i Vingåker. Det betyder att patienter från hela landet får gratis digitala vårdbesök hos bolaget, eftersom det är den fysiska vårdcentralens landstings regler som gäller. Kostnaderna tas däremot av patienternas hemlandsting.

Med anledning av det beslutade Sveriges kommuner och Landsting (SKL) att rekommendera en särskild avgift för digitala vårdbesök på hundra kronor för digitala vårdbesök. Landstingsstyrelsen i Sörmland ville följa rekommendationen, men oppositionen röstade alltså mot förslaget som nu går ut på återremiss. Det betyder att förslaget ska utredas djupare innan det kan bli aktuellt att införa.

Siktar ändå på ny avgift

– Det är tråkigt att vi inte kunde fastställa avgifterna, men moderater och Sverigedemokrater ville ha en återremiss och de har den lagstadgade rätten, säger finanslandstingsrådet Monica Johansson (S).

Enligt henne siktar man dock fortfarande på att införa avgiften när återremissen är klar.

– Jag har ingen annan ambition i dagsläget än att vi ska landa i samma resultat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.