Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många elever såg mordet”, säger förvaltningschef Ingrid Sköldmo. Hör även kommunalråd Josefin Helleday (S): ”Det vittnar om en nivå av råhet”.

Förskolan bredvid mordplatsen i Eskilstuna hade övat rutiner vid skjutning

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna hade just gått på påsklov när en av skolans elever sköts till döds på parkeringen intill.

– Jag blev ledsen men också väldigt förbannad över hur det kan ske, mitt på dagen och utanför våra verksamheter, både en förskola och en gymnasieskola, säger Ingrid Sköldmo, förvaltningschef barn och utbildning.

Det var på skärtorsdagen vid 15.30-tiden som den 18-årige gymnasieeleven sköts till döds. Många elever såg händelsen och det som följde efter. På förskolan bredvid var de mindre barnen ute och lekte och togs omedelbart in igen.

– Det har ju varit flera skjutningar vid skolor förut, så det har tränats på inrymning och vad man ska göra när det händer. Förskolan ligger närmast och de gjorde ett jättefint arbete med sina barn i går eftermiddag, säger Ingrid Sköldmo.

Skjutningar i Eskilstuna

Skolan bemannar upp

Det är ju påsklov, hur hanterar ni det?

– Skolan har riktad information via skolplattformen och på tisdag har vi lite skolverksamhet, eftersom vi har påsklovsskola. Skolan är öppen och då finns det extra personal på plats. Mentorerna har också erbjudit eleverna samtal, och kultur och fritid kommer att ha sitt mobila team ute från och med i eftermiddag.

Också förskolan kommer att bemannas upp med familjevägledare på plats för att stötta föräldrar.

Eskalerande våld

Polisens avspärrningar hävdes natten mot långfredag och det syntes på förmiddagen inga spår av det fruktansvärda som hände för mindre än ett dygn sedan.

Både under 2021 och 2022 skedde det skjutningar i närheten av skolor i Eskilstuna. Också under 2023 har det skjutits men gårdagens är den som skett närmast och dessutom dagtid.

– Man kan konstatera att våldet eskalerar. Tidigare skedde den här typen av uppgörelser mer slutet, säger Josefine Helleday (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.

”Kräver att lokala polisen får mer stöttning”. Hör Josefin Helledays (S) reaktion på mordet i videoklippet ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet