Nu slopar regionen covidtestning – förutom för vissa grupper

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen släpper de allra flesta coronarestriktionerna. Samtidigt uppmanas inte längre allmänheten att gå och testa sig för sjukdomen.

Covid-19 klassificeras fortfarande som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Men mycket talar nu för att den i stället kommer bli en anmälnings- och smittspårningspliktig sjukdom. Helt enkelt en luftvägssjukdom som många andra liknande sjukdomar. Det uppger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, under en presskonferens på tisdagen.

Det här är också anledningen till att den breda allmänheten från och med onsdag inte längre ska testa sig.

Coronaviruset i Sörmland

”Ska hålla sig hemma”

Får man testa sig om man verkligen vill, Magnus Johansson divisionschef i Region Sörmland?

– Nej, man ska inte provta sig då. Där följer vi de nationella rekommendationerna som säger att om man är förkyld eller har andra symtom, så ska man hålla sig hemma och komma tillbaka till arbetet eller annat så snart man är frisk igen.

Dock gäller inte påbudet alla. Vissa grupper kommer få fortsätta lämna PCR-prov.

I klippet berättar Magnus Johansson, divisionschef på Region Sörmland, om vilka grupper som ska fortsätta testa sig – och vad som händer med teststationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet