Anna Jerdén representerar Socialdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna. I augusti åkte hon till Oslo och deltog i en klimataktion som hon visste kunde leda till att hon greps av polis. Så blev det också. I klippet ovan berättar hon om varför hon gjorde det. Foto: Anders Olsson/Fredrik Moen Gabrielsen, TT

Fritidspolitiker greps vid klimataktion i Norge – riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunabon Anna Jerdén är ersättare för Socialdemokraterna i kultur- och fritidsnämnden. Samtidigt har hon deltagit i en stor klimataktion i Oslo där syftet var att protestera mot oljeindustrin genom att använda civil olydnad.

– Jag gör allt jag kan lagligt men ibland räcker inte det, säger hon.

Aktionen arrangerades av klimatorganisationen Extinction rebellion i slutet av augusti, inför det norska valet. Anna Jerdén åkte dit, väl medveten om att hon riskerade att lagföras. Så blev det också. På onsdagen förra veckan hölls rättegång i Oslo tingsrätt, och Eskilstunabon riskerar att få betala 14 000 norska kronor i böter.

Vad tänker du kring att du har förtroendeuppdrag, man brukar ju säga att politiker ska föregå med gott exempel?

– Det tycker jag att jag har gjort, jag har föregått med gott exempel genom att demonstrera mot något som är fel.

Lämnat tingsrätten

När aktionen ägde rum var Anna Jerdén också nämndeman i Eskilstuna tingsrätt. När tingsrätten fick kännedom om brottsmisstankarna inleddes en lämplighetsprövning mot henne, eftersom nämndemän kan anses olämpliga för sitt uppdrag om de begår brott. Då lämnade Anna Jerdén själv in en begäran om entledigande, det berättar tingsrättens lagman Nils Cederstierna.

– Vi hann inte pröva henne. Vad prövningen hade lett fram till vet jag inte, säger han.

Får sitta kvar i nämnden

Socialdemokraterna i Eskilstuna har haft samtal om huruvida Anna Jerdén kan sitta kvar som ersättare i kultur- och fritidsnämnden, och kommit fram till att de har fortsatt förtroende för henne.

– Vi har gjort bedömningen att civil olydnad är ett mindre allvarligt typ av brott. Det Anna har gjort är att protestera mot att Norge under en klimatkris ska fortsätta bryta mer olja och gas. Som människa har jag respekt för aktionen även om jag inte själv skulle delta i en sån, säger Mikael Edlund, partiets vice ordförande i Eskilstuna.

I klippet ovan berättar Anna Jerdén om varför hon valde att delta i aktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.