Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Region Sörmlands Magnus Johansson berätta om det är vanligt att drabbas av covid-19 trots att man är fullvaccinerad. Foto: SVT/Malin Hoelstad/SvD/TT

Fyra smittade på äldreboende i Nyköping trots vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Fyra boende har smittats av covid-19 på ett äldreboende i Nyköping. Detta trots att de varit fullvaccinerade. Enligt Region Sörmlands vaccinsamordnare ger vaccinen inte ett fullskaligt skydd mot sjukdomen utan det finns en risk att smittas.

– Vi ser ett fåtal fall där man drabbats av covid-19 även om man fått en eller två doser, säger Magnus Johansson.

Över 100 000 doser har nu getts i Sörmland och av de personer som blivit vaccinerade så är det ett hundratal fall där fullvaccinerade personer insjuknat i covid-19. Och det var precis det som hände på ett äldreboende i Nyköping. Där har totalt fyra boende blivit sjuka.

– Det handlar oftast om mildare symptom, säger Magnus Johansson.

De som insjuknat har haft just milda symptom och mår efter omständigheterna bra, uppger kommunen. Nu har man beslutat att fortsätta att hålla dagverksamheten för äldre och växelvård stängda. Om besökare vill hälsa på är det så kallade säkra besök som gäller, detta för att minska smittspridningen.

Enligt en sammanställning som Folkhälsomyndigheten gjorde i slutet av mars hade 0,06 procent av de fullvaccinerade konstaterats smittade med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen.

I klippet ovan får du reda på om det är vanligt att drabbas av covid-19 trots att man är fullvaccinerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet