Vattenläckage och minskad försäljning av vatten innebär sämre ekonomi på VA-sidan i Trosa. Foto: Trosa kommun/SVT

Gamla ledningar och bevattningsförbud ger röda siffror i Trosa

Publicerad

Trosa kommuns vattennät lider av uttjänta ledningar. Det i kombination med ett utdraget bevattningsförbud innebär att kommunen får räkna med ett underskott på vatten- och avloppssidan i år.

Ett tiotal vattenläckage hittills under året och ett inkomstbortfall i form av bevattningsförbud betyder att Trosa kommun kommer att gå en miljon kronor minus på VA-sidan i år. Det enligt en delårsprognos från teknik- och servicenämnden.

– Som hela VA-Sverige har vi dåliga rör och då blir det läckor. Det blir sättnignar som innebär läckage på äldre ledningar, säger Ulf Hagstedt som är teknisk chef i Trosa.

Går inte de att förutse?

Det är svårt. Men det går att bedöma åldersstrukturen i ett system och planera åtgärderna med byte av ledningsnät efter det och det är så vi jobbar.

Efterlevt förbudet

Men det är inte bara de uttjänta ledningarna som lett till röda siffror, utan även beslutet om bevattningsförbud som togs den 3 juni i år och som gällt sedan dess. Vattenförsäljningen har minskat med 1–2 miljoner kronor under perioden.

– Invånarna i Trosa är väldigt lyhörda och de har efterlevt förbudet, vilket är fantastiskt.

Förra året höjdes den rörliga taxan i trosa med 77 öre per kubikmeter vatten men om det kan vara tal om ytterligare höjningar mot ljuset av årets underskott är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.