Tove Almqvist är hemma i Nyköping på julledighet och funderar på nästa steg i karriären. Foto: SVT/Robin Persson

Tove Almqvist – genombrott med proffsdrömmar

Uppdaterad
Publicerad

Tove Almqvist från Nyköping har stått för årets genombrott inom svensk fotboll. Nu ska hon skriva nytt kontrakt och under julledigheten funderar hon mycket på vad som ska bli nästa steg i karriären.

På Fotbollsgalan förra söndagen fick Tove Almqvist pris som ”Årets genombrott” i damallsvenskan. Det efter en säsong där hon tog en närmast ordinarie plats på mittfältet i laget Linköpings FC, som tog SM-guld för andra året i rad.

Vid bordet på den direktsända galamiddagen blev hon rejält överaskad när hennes namn ropades upp.

Sportfredag

– Det var en skön avslutning på säsongen att få ett individuellt pris, just när det gått så bra för oss som lag, säger 21-åriga Tove Almqvist.

Kliv ut i vuxenlivet

Det var för snart tre år sedan som hon lämnade moderklubben IFK Nyköping och hemstaden för att prova vingarna i den storsatsande klubben Linköpings FC. Det var ett stort steg fotbollsmässigt, men också ett hastigt kliv ut i vuxenlivet.

– Det har varit en omväxling, speciellt i början med att laga mat, städa och passa tider helt själv. Men nu rullar det bara på med livet i Linköping, säger hon.

Funderar på framtiden

Det nuvarande kontraktet med LFC går nu ut och under den efterlängtade julledigheten pågår förhandlingar om ett nytt. Men ännu vill hon inte avslöja om det blir vidare spel i Linköping eller om det blir en ny klubb.

Det hon är säker är att hon vill ha fotbollen som yrke under ett antal år framöver.

– Det är klart att man tänker mycket på vad som är rätt steg, ska jag stanna eller inte. Vi får se, jag vet inte riktigt själv.

Många av dina kollegor väljer spel utomlands i Tyskland eller England, är det något som finns med i bilden?

– Det är en dröm i framtiden men jag vet inte om jag är redo för det än. Man får inte stressa iväg utan verkligen vara i nuet och känna att man fått ut max i den klubben man är i, säger Tove Almqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet