Barnläkaren jobbade på Mälarsjukhuset i somras. Nu går verksamhetschefen igenom de 200 journaler läkaren varit inne i. Foto: Anders Wiklund/TT

Häktad läkare jobbade i Sörmland – omfattande utredning igång

Uppdaterad
Publicerad

Den barnläkare som sitter häktad misstänkt för flera fall av sexuella övergrepp mot barn jobbade under sommaren 2017 på Mälarsjukhuset. Nu har en stor internutredning dragits igång för att säkerställa om det finns några misstänkta fall även under den tiden.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Att utsätta ett barn är något av det värsta man kan göra, säger, Diana Bornstein Welff, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken Sörmland.

30 brottsmisstankar

Just nu finns omkring 30 brottsmisstankar mot mannen. Misstankarna rör tiden han jobbade på sjukhus i bland annat Stockholm och Skövde.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Läkaren jobbade på Mälarsjukhuset under sommaren och början av hösten 2017 och när Diana Bornstein Welff fick höra talas om misstankarna började hon titta igenom mannen tid i länet.

Kontrollerar 200 journaler

Mannen har enligt henne varit inloggad i 200 journaler, men det är inte samma sak som att han träffat alla dessa.

– Jag kontrollerar bland annat om det finns omotiverade kroppsundersökningar, säger Bornstein Welff.

Finns det några sådana?

– Inte som jag hittat hittills, men jag inte färdig. Jag har inte heller fått några signaler om att han haft något olämpligt beteende.

Brister i journalföring

Läkaren valde att sluta i förtid på Mälarsjukhuset. Detta efter att han fått kritik för bristande journalföring av just Diana Bornstein Welff.

– Vi hade anledning att ha en allvarlig diskussion med honom då han inte skötte den. Men det blev bättre efter tillsägelsen, säger hon.

Finns det en risk att ni missar något i internutredningen när det är just hennes journaler ni tittar på?

– Så är det förstås. Det finns ju också en risk att han skrivit något annat än vad som hände.

Uppmanar att höra av sig

Landstinget Sörmland uppmanar nu patienter och föräldrar att höra av sig om man har några frågor eller tankar kring läkarens tid på Mälarsjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare dömd för övergrepp på barn

Mer i ämnet