Hör hälsokoordinatorn Lina Christensen om varför hon tror att fler vill sluta röka under pandemin. Foto: SVT

Trenden på vårdcentralen: Fler söker hjälp med att sluta röka under pandemin

Publicerad

Sedan pandemin drabbade Sverige har personalen på vårdcentralen i Skiftinge i Eskilstuna sett en förändring i attityderna till att förändra sina levnadsvanor.

– En tydlig trend är att fler vill sluta röka, säger hälsokoordinatorn Lina Christensen.

Men i länet som helhet har det skett en minskning av patienter som till exempel vill sluta röka.

Samtidigt som fler aktivt söker stöd med att bli av med sin rökning i Skiftinge märker vårdpersonalen en försämring med övriga levnadsvanor.

– Människor över lag, rör sig mindre, äter mer, dricker mer och mår sämre psykiskt. Man gör sämre val, säger Lina Christensen.

Minskade besök på vårdcentralerna

Samtidigt har besöken på vårdcentralerna i regionen sjunkit under pandemiåret. 

–  Troligtvis håller man sig mer hemma och vill inte besöka vårdcentralerna dels på grund av smittorisken och man vill inte heller belasta vården med icke akuta besvär. Samtidigt är det viktigt att besöka vårdcentralerna om man behöver det för att hålla sig frisk, säger Maria Vejdal, verksamhetschef välfärd och folkhälsa, Region Sörmland.

Antalet patienter som söker hjälp för att komma tillrätta med sina levnadsvanor har också minskat mellan 2019 och 2020, visar statistik från region Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet