Hamnbolaget döms till att betala skadestånd och företagsbot. En chef frias medan en annan döms för vållande till annans död. Foto: SVT

Hamnbolag döms att betala skadestånd efter dödsolycka på fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett hamnbolag döms till att betala skadestånd efter att en man 20-årsåldern dog efter en arbetsplatsolycka ombord på ett kolfartyg i Oxelösunds hamn. En chef som var åtalad frias helt medan en annan döms till villkorlig dom samt att betala dagsböter.

Det var i mars 2018 som en man i 20-årsåldern dog efter en arbetsplatsolycka ombord på ett kolfartyg i Oxelösunds hamn. Hamnarbetaren dog efter att ha svimmat i ett syrefattigt utrymme på kolfartyget.

Saknade rätt utbildning

I samband med olyckan förlorade ytterligare en person medvetandet och två personer utsattes också för livsfara, har åklagaren Jan-Olov Andersson tidigare berättat för SVT. Han har också sagt att det funnits flera brister i arbetsmiljön. Hamnarbetaren som dog hade inte fått fullständig utbildning för arbetet i hamnen.

Åklagaren: ”Delar inte rättens bedömning”

Enligt domen frias en chef från arbetsmiljöbrott och två fall av grovt arbetsmiljöbrott. Medan en annan chef döms till villkorlig dom för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Han ska också betala dagsböter. Båda cheferna nekar till brott. 

– Jag noterar att två åtalspunkter ogillas, vållande till kropsskada och framkallande av fara för annan, och där delar jag inte tingsrättens bedömning, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson.

Hamnbolaget döms till att betala skadestånd på nästan 80 000 kronor. Bolaget döms även att betala en företagsbot på 2 miljoner kronor.

SVT söker hamnbolagets advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.