Sjukhusen i Region Sörmland har fått köpa in mängder av produkter från andra leverantörer de senaste dagarna. Foto: TT

Tusentals kanyler, handskar och blöjor – sjukhusen tvingas köpa från andra leverantörer

Publicerad

Tusentals kanyler, undersökningshandskar och blöjor. Det är några av de produkter som sjukhusen i Sörmland tvingats köpa in av andra leverantörer med anledning av kaoset kring Apotekstjänst. Det visar beställningslistor som SVT tagit del av.

Sedan leveransproblemen hos den nya distributören av sjukhusmateriel Apotekstjänst blev kända har fyra av fem sjukvårdsregioner gått upp i stabsläge och i Uppsala har operationer ställts in.

Krisgrupp i länet

Region Sörmland är inte i stabsläge, men där bildades förra veckan en särskild krisgrupp som sedan dess har haft möten flera gånger per dag för att hantera situationen. Några operationer har inte behövt ställas in, men i onsdags fattade gruppen beslut om att regionen ska göra beställningar av nödvändiga produkter direkt från egna upphandlade leverantörer för att vara säker på att reservförråden inte ska ta slut.

Sedan dess har regionen bland annat beställt över 10 000 undersökningshandskar, förkläden, 4 800 sprutor fyllda med koksaltlösning och hundratals blöjor till länets tre akutsjukhus.

Men det är inte bara på sjukhusen som förråden måste fyllas på. Vårdcentralerna i Strängnäs, Tunafors, Torshälla och Trosa har beställt tusentals handskar, och vårdcentralen i Oxelösund har beställt 2 000 plåster direkt av leverantör.

Merkostnaderna oklara

– Vi följer det här kontinuerligt och inventerar dag för dag var det är brist, säger Teemu Lehtimäki, som ansvarar för inköpen i både Sörmland och Västmanland.

Han säger att det ännu inte gjorts några beräkningar på vad problemen kring leverantören Apotekstjänst kommer innebära när det gäller merkostnader.

– Nej, det har vi inte gjort. Vår primära uppgift just nu är att materiel ska komma in till våra sjukhus. Det får ske när vi har kontroll på flödet, säger Teemu Lehtimäki.

Men tror du att ni kommer att kräva ersättning för merkostnader med anledning av problemen?

– Det kan jag inte spekulera i men sannolikheten för det är väl ganska stor.

I ett pressmeddelande under måndagskvällen skrev Apotekstjänst att företaget räknar med att komma igång med sina leveranser i morgon, onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer