Kim Lemon från Eskilstuna blev attackerad av en spelgalen i Ärlaskogen. Foto: Privat/SVT

Här blir Kim från Eskilstuna attackerad av en galen tjäder

Publicerad

Just nu pågår tjäderspelet, tjäderns parningslek, för fullt. Kim Lemon från Eskilstuna blev anfallen av en spelgalen tjädertupp i Ärlaskogen.

Det var när Kim Lemon och hans fru var ute och cyklade i Ärlaskogen som de stötte på den spelande tjädern. De stannade och Kim tog fram sin telefon för att försöka fånga skådespelet på film.

Han filmade medan tjädern kom allt närmare. Till slut var den ilskna fågeln alldeles intill Kims cykel och pickade till med näbben mot den.

– Först tänkte jag hellre cykeln än mig för man har ju hört i efterhand att det kan vara ordentliga bett. Det är ingen dålig näbb de har, säger Kim Lemon.

Vanligtvis skygga

Paret beslöt sig för att cykla vidare för att inte störa fågeln ytterligare, men den sprang faktiskt efter dem en bit innan den gav upp.

Tjädrar är i vanliga fall skygga djur, men när hanarna spelar får de en rubbning som gör att de får onormalt höga halter av hormoner. Effekten blir att de blir spelgalna och tappar besinningen.

Se den spelgalna tjädertuppen gå till attack i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer