Foto: Albin Aghamn

Här får Hyndevadsdammen nya luckor

Uppdaterad
Publicerad

Åtta luckor har blivit tre när den mindre av de två dammarna i Hyndevadsån byggs om helt och hållet.

Dammen, som finns i Skogstorp utanför Eskilstuna och som stod klar 1880, ska moderniseras och bidra till att vattennivån i Hjälmaren ligger rätt.

Renoveringsarbetet har pågått ett tag och under torsdagen fördes de 1,4 ton tunga luckorna, tillverkade på en smedja i Kolsva i Västmanland, ner i sina fåror.

I ett senare skede är planen att de 28 dammluckorna i den stora dammen ska bytas ut, men det är fortfarande på projektstadiet. Och blir som tidigast av när arbetet med den lilla dammen är klart.

Det har stormat kring Hjälmarens vattenförbund som reglerar vattennivån i Hjälmaren. Privatpersoner som ansett att de inte klarat uppdraget har gjort polisanmälningar om miljöbrott och länsstyrelsen har åtalsanmält vattenförbundet.

”Krävs regn”

Vattenförbundet har bland annat framfört att de gamla luckorna läcker och att mätmetoden för flödet har varit tveksam. Med de nya luckorna och med en ny flödesmätare hoppas man nu bättre kunna bidra till att reglera vattennivån i Hjälmaren.

– Vi kommer i alla fall ha större möjligheter. Men det måste fortfarande regna för att vi ska kunna hålla den nivå vi vill ha. I och med att det är så stor avdunstning i Hjälmaren kommer vi inte kunna hålla ”räta linjen” oavsett om dammen är stängd eller inte om det inte regnar, säger Carl von Celsing vid Hjälmarens vattenförbund.

Hjälmarens vattenförbund

Bildades 1991 och har till uppgift att sköta Hjälmarens vattenreglering samt ansvara för underhåll och skötsel av sjöns utlopp i Eskilstunaån ner till och med Hyndevadsdammen.

Några av medlemmarna är kommunerna Eskilstuna, Örebro, Arboga, Katrineholm och Vingåker och förbundets kostnader fördelas genom andelstal.

Renoveringen av den lilla dammen i Hyndevadsån beräknas kosta 10 miljoner kronor. En liknande renovering av den större dammen skulle kosta omkring 30 miljoner kronor.

Källa: Hjälmarens vattenförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.