Småbåtshamnen i Mälaren, Västerås Foto: Anna Lundh Liljegren/SVT

Kravet till regeringen: Klimatanpassa Mälaren och Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Ökad risk för översvämningar i och med höjda vattennivåer till följd av klimatförändringen. Det oroar länsstyrelserna runt Mälaren och Hjälmaren. Därför har man skrivit ett brev där man uppmanar regeringen att börja säkerställa en robust Mälar- Hjälmarregion.

Det är de fem landshövdingarna i Västmanlands-, Södermanlands-, Uppsala-, Stockholms och Örebro län som har skrivit ett brev i frågan till miljödepartementet.

Landshövdingarna ser risker när klimatförändringarna beräknas höja havsnivån. De poängterar i skrivelsen att höjdskillnaden mellan Mälaren och Östersjön endast är 0,7 meter, och den menar de kommer att minska ytterligare när klimatförändringarna får Östersjön att stiga. De ser en fara för översvämningar då möjligheten för avtappning begränsas.

– Det är hög tid att kartlägga sårbarheterna och vidta åtgärder för att säkra dricksvattenförsörjning, livsmedelsproduktion och samhällsviktig infrastruktur, skydda bebyggelse, samt värdefulla vatten- och naturmiljöer. Utan dessa åtgärder finns det risk att den här expansiva regionen inte kan fortsätta att vara en av Sveriges viktigaste tillväxtmotorer, skriver landshövdingarna i brevet.

I skrivelsen hänvisas till flera rapporter som tar upp riskerna i området av ett förändrat klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.