Här fiskar dykarna upp en moped ur Mälaren. Foto: Otilia Bogen, SVT

Här fiskar dykarna upp en moped ur Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Allt från gamla batterier och bildäck till elsparkcyklar. De frivilliga dykarna och repdragarna i projektet Rena Mälaren har dragit upp det mesta från sjöbotten. I helgen besökte de Strängnäs och Stallarholmen, och där fick de napp.

Det tog inte ens fem minuter efter att den första dykaren hoppat i från Ångbåtsbron i centrala Strängnäs innan repdragarna fick klartecken att börja dra. På kroken: en moped med en läckande bensintank.

– Vi har två syften. Det ena är att rensa bort gifter ur Mälaren. Det andra är att göra folk uppmärksamma på hur illa nedskräpat det är, säger Fredrik Johansson.

Han drog igång det ideella projektet Rena Mälaren för tre år sedan. Sedan dess har åtskilliga ton skräp halats upp i samarbete med lokala föreningar och dykarklubbar längs Mälarens stränder.

– Bland annat 40 ton bildäck. De innehåller cancerogena ämnen  och de bryts ner till mikroplaster som vi kan få i oss. Mälaren är dricksvattentäkt åt 1,7 miljoner människor, berättar Fredrik Johansson.

I klippet ovan ser du dykarna fiska upp en moped ur Mälaren och hör fridykaren Arvid Randbäck från Nyköping visa fler fynd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.